kojs

kps

CenyRolnicze
02 grudnia 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0625 EUR EUR - 4.6002 GBP GBP - 5.4114 DKK DKK - 0.6186
Archiwum


02.12.2021 MATIF: pszenica GRU21-290,50 (+3,01%), kukurydza STY22-243,75 (+1,56%), rzepak LIS21-680,00 (+2,64%) [euro/t]

02.12.2021 SPRZEDAM 48 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-260, tel.: 607 096 480

02.12.2021 SPRZEDAM 20 BYKÓW, hf, 775 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 608 128 340

02.12.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

01.12.2021 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,40 zł/kg, średnia: 7,17 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

01.12.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-248, tel.: 661 564 461

01.12.2021 SPRZEDAM 15000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2 kg, wielkopolskie, poznański, 62-001, tel.: 504 284 593

30.11.2021 SPRZEDAM 25 TON GROCHU, transport firmowy, łódzkie, bełchatowski, 97-410, tel.: 782 213 912

29.11.2021 SPRZEDAM 35 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-090, tel.: 796 360 741

29.11.2021 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 792 294 254

28.11.2021 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, siemiatycki, 17-300, tel.: 609 089 738

28.11.2021 SPRZEDAM 50 000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2,40-3,00 kg, wielkopolskie, tel.: 500 215 997

28.11.2021 KUPIĘ 10 BYCZKÓW, mieszaniec, 120 kg, podkarpackie, lubaczowski, 37-611, tel.: 781 050 365

28.11.2021 SPRZEDAM 1 JAŁÓWKĘ, mieszaniec, 550 kg, lubelskie, puławski, 24-100, tel.: 506 703 345

27.11.2021 SPRZEDAM 16 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-460, tel.: 600 382 166

Dodaj komunikat

zm skiba

zm skiba

Lepsze nastroje wśród hodowców świń. Ceny niekiedy zbliżają się do poziomu niemieckiego

Redakcja

- W Polsce w ostatnich tygodniach ceny żywca wieprzowego znacząco wzrosły, co poprawiało nastroje krajowym producentom świń. Mniejsza podaż świń rzeźnych na rynku wynika z ograniczonego importu prosiąt z Danii w maju 2020 r. o 13% r/r oraz o 8% m/m – ocenia aktualną sytuację rynkową Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

Nadwyżka żywca wieprzowego w Niemczech kurczy się. Korzystny impuls daje utrzymująca się dobra pogoda do grillowania. Największy niemiecki zakład przetwórczy powoli dochodzi do swoich mocy przerobowych sprzed zamknięcia. Wysokie temperatury spowalniają tempo przyrostów zwierząt. Wszystkie te czynniki jednak nie wystarczyły do wzrostu cen. W notowaniach VEZG utrzymano cenę 1,47 €/kg, która będzie obowiązywała do 8 sierpnia br.

 

W Polsce w ostatnich tygodniach ceny żywca wieprzowego znacząco wzrosły, co poprawiało nastroje krajowym producentom świń. Mniejsza podaż świń rzeźnych na rynku wynika z ograniczonego importu prosiąt z Danii w maju 2020 r. o 13% r/r oraz o 8% m/m. W maju br. obawy związane z pandemią Covid-19 oraz niepewność na rynku wieprzowiny skłoniły niektórych producentów świń do wstrzymania produkcji. W rezultacie obecna cena w niektórych zakładach zbliżyła się do ceny niemieckiej. Jednakże średnio dla kraju cena tuczników jest ok. 8 centów mniejsza niż w Niemczech.

 

Zupełnie w innych nastojach pozostają producenci trzody chlewnej z USA, który od wielu miesięcy dokładają do każdej sprzedanej sztuki tucznika. W rezultacie zwiększonej podaży żywca oraz mniejszych ubojów ze względu na kwarantannę Covid-19 w kilku dużych zakładach mięsnych, pogłowie macior w amerykańskich stadach spada, a wielu producentów zastanawia się nad likwidacją lub ograniczeniem produkcji.

 

Z powodu epidemii ASF światowa produkcji wieprzowiny w 2020 r. spadnie o 8% r/r – prognozuje Rabobank. Największy spadek przewidywany jest w Chinach (– 17%), na Filipinach (-9%) i Wietnamie (-8%). Spadek azjatyckiej produkcji będzie stymulowało wzrost importu z USA, Unii Europejskiej oraz Brazylii.

 

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh „Polpig”)

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu