kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
22 września 2021, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9460 EUR EUR - 4.6308 GBP GBP - 5.3828 DKK DKK - 0.6227
Archiwum


22.09.2021 13:35 DRÓB, cena tuszki hurt: 4,90-5,60 zł/kg, średnia: 5,23 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

21.09.2021 MATIF: pszenica GRU21-244,25 (-0,61%), kukurydza LIS21-215,75 (-0,46%), rzepak LIS21-606,00 (+1,13%) [euro/t]

21.09.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 850 kg, zachodniopomorskie, szczeciński, 78-460, tel.: 790 310 252

21.09.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 500 kg, warm.-mazur., ostródzki, 14-300, tel.: 661 111 990

21.09.2021 SPRZEDAM 50 TON ŻYTA KONS., transport firmowy, podlaskie, grajewski, 19-200, 502 319 998

21.09.2021 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mieszaniec, 680 kg, lubelskie, bialski, 21-512, tel.: 798 707 916

20.09.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 36 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, tel.: 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mieszaniec, 820 kg, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-280, tel.: 788 603 969

16.09.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 650 kg, lubuskie, międzyrzecki, 66-320, tel.: 603 781 921

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Kłopoty na rynku wieprzowiny mogą spowodować, że nawet 30 proc. polskich rolników porzuci hodowlę świń

Redakcja

Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), przyznał, że zakłady przetwórcze kupują wieprzowinę tam gdzie jest taniej i często bywa że jest to towar z zagranicy. Ten fakt i niskie ceny skupu żywca wieprzowego, jakie dominują w ostatnich tygodniach, mogą spowodować, że co trzeci polski hodowca zrezygnuje w najbliższym czasie z utrzymywania świń. W opinii Różańskiego należy podjąć próbę odbudowy krajowego stada w oparciu o własne stada mateczne.

 

W rozmowie z Polską Agencją Prasową Różański przypomniał, że ceny na krajowym rynku trzody chlewnej wyznaczane są na podstawie notowań z giełdy niemieckiej. Przyznał również, że zakłady przetwórcze kupują tam, gdzie jest taniej. - Jest to o tyle zrozumiałe, że markety też kupują produkty mięsne w całej Europie - podkreślił. Zaznaczył, że przemysł mięsny ma problemy ze sprzedażą produktów przez sieci handlowe, bo zakłady mięsne muszą konkurować z produktami kupowanymi po najniższych cenach.

 

Według prezesa UPEMI, ostatnie gwałtowne spadki ceny żywca wieprzowego niosą dramatyczne skutki dla wielu hodowców. Jak stwierdza, ci rolnicy, którzy płacili za warchlaki do produkcji 400-480 zł, dzisiaj dopłacają do każdej sprzedanej sztuki 200 zł. Grozi to bankructwem dla wielu hodowców. - Szacujemy, że przez niekorzystne dla polskiego rynku światowe trendy, wynikające z COVID-19 i ASF (co ogranicza eksport na rynek krajów trzecich ), liczba hodowców może zmniejszyć się o 30 proc. – wylicza Różański.

 

Zdaniem prezesa UPEMI, Polska powinna stać się samowystarczalna w produkcji wieprzowiny. Obecnie jesteśmy importerem tego mięsa. - Dlatego cała branża powinna podjąć działania wspierające odbudowę hodowli w oparciu o własne stada mateczne tj. własne warchlaki, a nie pochodzące z importu. W Polsce obecnie brakuje ok. 6 mln warchlaków – stwierdził Różański.

 

Źródło: PAP/Interia

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu