kps

kps

CenyRolnicze
23 lutego 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0050 EUR EUR - 4.3326 GBP GBP - 5.0691 DKK DKK - 0.5813
Archiwum


24.02.2024 SPRZEDAM 85 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58-59%, wielkopolskie, pilski, 64-850, tel.: 604 918 776

23.02.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,60-8,80 zł/kg, średnia: 7,88 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

23.02.2024 MATIF: pszenica MAR24: 206,00 (-0,72%), kukurydza MAR24: 172,00 (-1,15%), rzepak MAJ24: 408,25 (-1,86%)

23.02.2024 KUPIĘ 300 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 20-25 kg, mazowieckie, zwoleński, 26-706, tel.: 721 609 103

22.02.2024 SPRZEDAM 10000 INDYCZEK, 10 kg, małopolskie, tarnowski, 33-103, tel.: 602 730 352

22.02.2024 KUPIĘ 1300 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, mazowieckie, kozienicki, 26-922, tel.: 516 802 877

22.02.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, lubelskie, krasnostawski, 22-335, tel.: 603 673 195

20.02.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

20.02.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, pomorskie, tczewski, 83-135, tel.: 605 617 639

19.02.2024 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, łódzkie, tomaszowski, 97-226, tel.: 726 798 458

19.02.2024 SPRZEDAM 36 JAŁÓWEK, mięsny, 600 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Kłopoty na rynku wieprzowiny mogą spowodować, że nawet 30 proc. polskich rolników porzuci hodowlę świń

Redakcja

Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), przyznał, że zakłady przetwórcze kupują wieprzowinę tam gdzie jest taniej i często bywa że jest to towar z zagranicy. Ten fakt i niskie ceny skupu żywca wieprzowego, jakie dominują w ostatnich tygodniach, mogą spowodować, że co trzeci polski hodowca zrezygnuje w najbliższym czasie z utrzymywania świń. W opinii Różańskiego należy podjąć próbę odbudowy krajowego stada w oparciu o własne stada mateczne.

 

W rozmowie z Polską Agencją Prasową Różański przypomniał, że ceny na krajowym rynku trzody chlewnej wyznaczane są na podstawie notowań z giełdy niemieckiej. Przyznał również, że zakłady przetwórcze kupują tam, gdzie jest taniej. - Jest to o tyle zrozumiałe, że markety też kupują produkty mięsne w całej Europie - podkreślił. Zaznaczył, że przemysł mięsny ma problemy ze sprzedażą produktów przez sieci handlowe, bo zakłady mięsne muszą konkurować z produktami kupowanymi po najniższych cenach.

 

Według prezesa UPEMI, ostatnie gwałtowne spadki ceny żywca wieprzowego niosą dramatyczne skutki dla wielu hodowców. Jak stwierdza, ci rolnicy, którzy płacili za warchlaki do produkcji 400-480 zł, dzisiaj dopłacają do każdej sprzedanej sztuki 200 zł. Grozi to bankructwem dla wielu hodowców. - Szacujemy, że przez niekorzystne dla polskiego rynku światowe trendy, wynikające z COVID-19 i ASF (co ogranicza eksport na rynek krajów trzecich ), liczba hodowców może zmniejszyć się o 30 proc. – wylicza Różański.

 

Zdaniem prezesa UPEMI, Polska powinna stać się samowystarczalna w produkcji wieprzowiny. Obecnie jesteśmy importerem tego mięsa. - Dlatego cała branża powinna podjąć działania wspierające odbudowę hodowli w oparciu o własne stada mateczne tj. własne warchlaki, a nie pochodzące z importu. W Polsce obecnie brakuje ok. 6 mln warchlaków – stwierdził Różański.

 

Źródło: PAP/Interia

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu