kps

kps

CenyRolnicze
30 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.9533 EUR EUR - 4.8698 GBP GBP - 5.5560 DKK DKK - 0.6549
Archiwum


30.09.2022 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,01 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

30.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 356,75 (+1,28%), kukurydza LIS22: 341,00 (+1,04%), rzepak LIS22: 633,00 (+3,47%)

29.09.2022 SPRZEDAM 720 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel.: 721 335 315

29.09.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, wielkopolskie, wrzesiński, 62-320, tel.: 500 063 110

28.09.2022 SPRZEDAM 600 T KUKURYDZY, transport firmowy, warmińsko-mazurskie, kętrzyński, 11-430, tel.: 722 038 067

28.09.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 105 kg, 58%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

28.09.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 800 kg, lubelskie, lubartowski, 21-100, tel.: 608 055 188

28.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 700 kg, zachodniopomorskie, szczecinecki, 78-421, tel.: 788 530 181

27.09.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sejneński, 16-500, tel.: 666 555 444

26.09.2022 SPRZEDAM 70-80 T KUKURYDZY, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-244, tel.: 509 597 995

26.09.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, rozmiar L, wielkopolskie, Poznań, 61-450, tel.: 732 461 534

26.09.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 700 kg, wielkopolskie, koniński, 62-513, tel.: 785 555 806

26.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-124, tel.: 664 762 190

26.09.2022 SPRZEDAM 2 T PSZENŻYTA, transport rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 158 111 197

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Różne podejście do cyklu otwartego. Producenci bydła i drobiu otrzymają wsparcie, a trzodziarze nie

Redakcja

Prowadzone przez wielkopolski samorząd rolniczy analizy ekonomiczne wskazują, że grupa rolników zajmująca się tuczem świń została szczególnie dotknięta przez pandemię na skutek spadku cen rynkowych i zdecydowanie powinna zostać objęta wsparciem w ramach planowanego, nowego działania PROW. - Podobnie jest w przypadku produkcji żywca wołowego czy brojlerów kurzych, które zostały objęte wsparciem. Producenci tego żywca też prowadzą tucz w cyklu otwartym – argumentuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

 

W związku z ogłoszonymi przez ministerstwo rolnictwa założeniami nowego nadzwyczajnego, jednorazowego działania w ramach PROW 2014-2020 wspierającego gospodarstwa rolne dotknięte skutkami COVID-19, Wielkopolska Izba Rolnicza zwróciła się z wnioskiem o objęcie planowanym wsparciem producentów trzody chlewnej, prowadzących niezależny tucz w cyklu otwartym. Z przedstawionych założeń wynika, że pomocą w zakresie produkcji trzody chlewnej objęci będą wyłącznie rolnicy produkujący trzodę chlewną w cyklu zamkniętym lub sprzedający prosięta i warchlaki.

 

- Rozumiemy, że intencją ministerstwa, przedstawioną podczas posiedzenia Prezydium Porozumienia Rolniczego w dniu 2 lipca 2020 r., jest wykluczenie z tej pomocy rolników prowadzących tucz w formie nakładczej. O ile możemy zgodzić się z takim założeniem to jest przecież wielu polskich rolników kupujących prosięta od innych polskich rolników i prowadzących własny, niezależny tucz w systemie otwartym. Ze względów ekonomicznych i inwestycyjnych, w coraz większym stopniu, producenci trzody chlewnej specjalizują się w produkcji prosiąt, warchlaków lub tuczu. Koszty inwestycji są tak wysokie, że rolnicy podejmują się albo produkcji prosiąt i warchlaków na sprzedaż lub wyłącznie tuczu. Prowadzone przez nas analizy ekonomiczne wskazują, że to właśnie ta ostatnia grupa rolników została szczególnie dotknięta przez pandemię na skutek spadku cen rynkowych i zdecydowanie powinna zostać objęta wsparciem w ramach planowanego, nowego działania PROW. Podobnie jest w przypadku produkcji żywca wołowego czy brojlerów kurzych, które zostały objęte wsparciem. Producenci tego żywca też prowadzą tucz w cyklu otwartym – podkreśla samorząd rolniczy.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu