zm skiba

kps

CenyRolnicze
05 grudnia 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4415 EUR EUR - 4.6898 GBP GBP - 5.4558 DKK DKK - 0.6306
Archiwum


05.12.2022 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,50-8,60 zł/kg, średnia: 7,93 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

05.12.2022 MATIF: pszenica GRU22: 313,25 (-2,26%), kukurydza MAR23: 291,75 (-0,93%), rzepak LUT23: 567,75 (+0,18%)

05.11.2022 SPRZEDAM 300 T RZEPAKU, transport firmowy, pomorskie, słupski, 76-231, tel.: 607 157 735

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-310, tel.: 697 461 299

05.12.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 609 352 749

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 500 kg, lubelskie, chełmski, 22-360, tel.: 782 978 804

04.12.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, kępiński, 63-645, tel.: 661 063 751

04.12.2022 SPRZEDAM 22 JAŁÓWKI, mieszaniec, 480 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

01.12.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, brodnicki, 87-305, tel.: 691 505 034

01.12.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 502 479 710

30.11.2022 SPRZEDAM 38000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.4 kg, śląskie, żywiecki, 34-370, tel.: +421917541591

30.11.2022 SPRZEDAM 55 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, wielkopolskie, pilski, 64-850, tel.: 604 918 776

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Największa ubojnia w Niemczech powoli wznawia pracę. Na razie wrócili zatrudnieni w administracji

Redakcja

Zakład mięsny Tönnies w Rheda-Wiedenbrück został zamknięty już trzy tygodnie temu, co spowodowało znaczne obniżki cen tuczników nie tylko w Niemczech, ale i w wielu krajach europejskich. Wszak mamy do czynienia z największą ubojnią w tym kraju. Obecnie trwają konsultacje między władzami lokalnymi a zarządem firmy dotyczące tego, kiedy i na jakich warunkach można wznowić pracę. Nakaz zamknięcia jest nadal ważny do 17 lipca 2020 r., ale niektóre działy zakładu mogą wznowić pracę wcześniej. Na dzisiaj pracownicy administracyjni mogą ponownie zasiąść w biurach. 

 

Hodowcy świń pilnie wypatrują uruchomienia zakładu uboju i rozbioru w Rheda. Adenauer, administrator okręgu Gütersloh, jest odpowiedzialny za znalezienie szybkiego rozwiązania – czytamy w komunikacie stowarzyszenia ISN, które reprezentuje interesy hodowców świń w Niemczech.

 

Zakład uboju i rozbioru w zakładzie Tönnies w Rheda-Wiedenbrück jest zamknięty od trzech tygodni po tym jak wśród pracowników wykazano zakażenia na koronawirusa. Od początku tego tygodnia trwają rozmowy między przedstawicielami miasta Rheda-Wiedenbrück, okregu Gütersloh, i kierownictwa Tönnies na temat tego, kiedy i na jakich warunkach można wznowić produkcję w Rheda-Wiedenbrück. Tönnies wcześniej przedstawiła koncepcję wdrożenia mechanizmów „higienicznych”. Administrator dzielnicy Sven-Georg Adenauer powiedział na konferencji prasowej, że koncepcja przedstawiona przez Tönnies częściowo idzie w dobrym kierunku, ale daleka jest od spełnienia wszystkiego, co konieczne.

 

W środę wieczorem dano zielone światło na otwarcie pierwszej sekcji zakładu. Jak poinformowało miasto Rheda-Wiedenbrück, wyjątkowe zezwolenie burmistrza umożliwi pracownikom administracji wznowienie pracy. Nie jest jasne do kiedy potrwa wyłączenie produkcji w zakładzie. Nakaz zamknięcia jest obecnie ważny do 17 lipca 2020 r.

 

- Fakt, że administracja w Tönnies w Rheda może rozpocząć pracę, jest pierwszym, ale bardzo małym krokiem we właściwym kierunku. Jednak teraz jest o wiele pilniejsze, aby ubój i rozbiór odbywały się ponownie, aby skorygować coraz bardziej napiętą sytuację na rynku trzody chlewnej. Adenauer, zarządca okręgu Gütersloh, ponosi szczególną odpowiedzialność za powolny postęp w tej dziedzinie. To musi się zmienić, ponieważ ofiarami zamknięcia w Rheda są zwłaszcza hodowcy trzody chlewnej w całych Niemczech – czytamy w komentarzu ISN.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu