Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej " TCh Forum" wynika, iż producent tucznika kończący na tę chwilę 90-dniowy cykl tuczu (w oparciu o zakup warchlaków i paszy) musi liczyć się ze stratą na poziomie ponad 114 zł/szt (stan na 19 czerwca). Jeszcze przed tygodniem prognozowana strata była o ok. 16 złotych wyższa. Przy obecnych uwarunkowaniach, nowe wstawienia zakończą się zyskiem w wysokości ok. 28 zł z każdej świni sprzedanej po zakończonym okresie tuczu. Hodowcy prowadzący produkcję w cyklu zamkniętym (przy zakupie paszy), mogą na jednej sztuce zarobić ok. 120 zł.
W kalkulacji* przyjęto średnią cenę skupu żywca wieprzowego 5,14 zł/kg (w stosunku do kalkulacji z 11 czerwca br. marca stawka spadła o 0,06 zł/kg), która została wyliczona 19 czerwca przez naszych analityków. Obecnie po 90 dniach tuczu, przyjmując stawki za zboże i warchlaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego, hodowca przy sprzedaży tucznków musi liczyć się ze stratą w wysokości 114,32 zł/szt** (na dzień 11 czerwca wyliczono stratę w wysokości 130,43 zł/szt ), przy progu opłacalności na poziomie 5,95 zł za kg żywca wieprzowego.
Kalkulacja po 90 dniach tuczu z 19 czerwca 2020 r.:
**Jak wyjaśnia autor kalkulacji, wyliczenia uwzględniają obcięcie wagi w zakładzie ubojowym tzw. "opasowe", które w tym przypadku wynosi 2,5 kg (2 proc. ze 125 kg).
Kalkulacja po 90 dniach tuczu z 11 czerwca 2020:
Wg autora kalkulacji producent tucznika rozpoczynający w tej chwili nowy cykl, mając na względzie obecne uwarunkowania rynkowe, może liczyć na zakończenie tuczu na zysk w wysokości 28,48 zł/szt. Produkcja tucznika nie będzie przynosić strat jeśli za 90 dni stawka za żywiec wieprzowy wyniesie przynajmniej 4,81 zł/kg.
Kalkulacja hodowli tucznika w cyklu zamkniętym po zakończonym okresie tuczu przy zakupie paszy :
Tucz w warunkach niemieckich i duńskich (po 90 dniach tuczu w oparciu o zakup warchlaka i własnej paszy):
*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:
- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,
- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 19.06.2020)
- koncentrat sojowy - oferta za 24 tony, zakup za gotówkę,
- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.
- minimalny koszt robocizny: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,
- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,
- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).
AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy