- Europejski rynek tuczników osiągnął dolny poziom cenowy. Jak podaje ISN, ceny tuczników przestały spadać w Niderlandach, Danii, Belgii i Austrii. Nawet w Hiszpanii, mocno doświadczonej przez pandemię koronawirusa widać oznaki normalności. Rosną moce przerobowe zakładów mięsnych, które wcześniej musiały zwolnić linie produkcyjne lub wysłać część swoich załóg na kwarantannę. Zamknięte z powodu infekcji pracowników zakłady w Niemczech przymierzają się do wznowienia produkcji – informuje Aleksander Dargiewicz ze związku Polpig.
Dargiewicz uważa, że oraz mocniej unijni eksporterzy koncentrują się na rynku azjatyckim, gdzie ze względu na kryzys branży wieprzowiny w USA mogą odbudować swoje pozycje. Przy obecnych cenach wieprzowiny w UE nie powinno być problemu do zwiększania eksportu do Azji.
- Jeżeli odmrażanie gospodarek państw europejskich będzie postępować planowo (w tym restauracji i hoteli), to możemy liczyć na bardziej widoczny udział sezonu letniego, który będzie sprzyjał wzrostom cenowym żywca wieprzowego. W Niemczech w dniu 20/05/2020 cena VEZG wzrosła o 6 centów do wysokości 1,66 €/kg (wbc). Na polskim rynku widać znaczącą korektę cen w górę. Wyprzedaż żywca w ostatnich tygodniach spowodowała braki na rynku tuczników. Cena szybko nabiera rozpędu i zaczyna oscylować w przedziale 6,60 – 7,00 zł/kg (wbc) – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.