kps

skiba

CenyRolnicze
01 lutego 2023, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3254 EUR EUR - 4.7080 GBP GBP - 5.3279 DKK DKK - 0.6329
Archiwum


01.02.2023 12:43 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,10 zł/kg, średnia: 8,46 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

01.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 285,25 (-0,87%), kukurydza MAR23: 276,75 (-0,90%), rzepak MAJ23: 541,00 (-0,73%)

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

31.01.2023 SPRZEDAM 24 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, tarnowski, 33-151, tel.: 793 262 288

31.01.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, mazowieckie, żuromiński, 09-317, tel.: 693 023 841

31.01.2023 SPRZEDAM 18 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, wolsztyński, 64-225, tel.: 697 423 985

30.01.2023 SPRZEDAM 200 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, Chełm, 22-100, tel.: 793 503 407

29.01.2023 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 600 kg, warmińsko-mazurskie, szczycieński, 12-114, tel.: 608 087 528

29.01.2023 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, lubelski, 23-145, tel.: 667 068 621

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

KPIR: Import półtusz z Danii, Belgii czy Niemiec prawdopodobnie psuje rynek wieprzowiny w Polsce

Redakcja

Prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej zaapelował do ministra rolnictwa o pomoc państwa dla sektora trzody chlewnej. Samorząd rolniczy przypuszcza, iż za znaczny spadek cen żywca wieprzowego odpowiada import półtusz pochodzących z Danii, Belgii czy Niemiec. - Import ten, prowadzony jest na dużą skalę i po bardzo niskich cenach, co w obecnej sytuacji jest wielce prawdopodobne, psuje rynek wieprzowiny w Polsce – czytamy w piśmie KPIR skierowanym do szefa resortu rolnictwa.

 

W związku z trudną sytuacją na rynku, szczególnie mięsa wieprzowego, zarząd KPIR wystosował apel do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o niezwłoczne opracowanie potrzebnych rozwiązań prawnych w ramach tarczy antykryzysowej dla sektora żywnościowego, której celem byłoby skuteczne zminimalizowanie negatywnych skutków gospodarczych COVID-19.

 

- W imieniu rolników woj. kujawsko-pomorskiego, informujemy pana ministra o drastycznym spadku cen żywca wieprzowego na obszarze całej Polski, w tym również w województwie kujawsko-pomorskim. Obecnie, poza wszelką wątpliwością mamy do czynienia z bardzo poważnym kryzysem na rynku wieprzowiny. Potwierdzeniem tego jest fakt, że w ciągu miesiąca stawki za półtusze w klasie E spadły w niektórych podmiotach skupujących o 2 złote (średnio o 1,70 zł). Obecne ceny nie gwarantują zwrotu poniesionych kosztów. Niskie zbiory zbóż spowodowane ubiegłoroczną suszą oraz wysokie ich ceny mają bezpośrednie przełożenie na ceny pasz i „dobijają” dodatkowo producentów trzody chlewnej. W najtrudniejszej sytuacji znajdują się rolnicy produkujący żywiec w cyklu otwartym, którzy zakupili importowane warchlaki po rekordowo wysokich cenach (450 złotych za sztukę), a na dzień dzisiejszy po cenie zbliżonej sprzedają tuczniki. Prawdopodobnie za taki stan rzeczy w jakimś stopniu odpowiada import półtusz pochodzących z Danii, Belgii czy Niemiec. Import ten, prowadzony na dużą skalę i po bardzo niskich cenach, co w obecnej sytuacji jest wielce prawdopodobne, psuje rynek wieprzowiny w Polsce. Jednak naszym zdaniem, za tak drastyczne spadki cen odpowiada głównie spadek konsumpcji wieprzowiny wynikający z pandemii COVID-19. Po krótkim okresie paniki konsumentów, nastroje uspokoiły się, a ze względu na niepewną sytuację ekonomiczną, społeczeństwo częściowo ograniczyło swoje wydatki, w tym także na żywność. Niewątpliwie spadek konsumpcji mięsa i jego przetworów, oraz nabiału spowodowany również jest zakazem bądź znaczącym ograniczeniem działalności hotelarsko-gastronomicznej, restauracji, barów, stołówek, zakładów zbiorowego żywienia.

 

Zakaz ten wynika bezpośrednio z przepisów prawa wprowadzonego na okoliczność wystąpienia pandemii, a co za tym idzie jego skutki powinny być złagodzone ustawą (tarczą) antykryzysową, czego dotychczas nie uczyniono. W związku z powyższym apelujemy do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o niezwłoczne opracowanie potrzebnych rozwiązań prawnych w ramach tarczy antykryzysowej dla sektora żywnościowego, której celem byłoby skuteczne zminimalizowanie negatywnych skutków gospodarczych COVID-19. Jednocześnie, w związku z potrzebą doraźnej pomocy rolnikom wnioskujemy, aby programem unijnym przyjętym poprzez zmianę rozporządzenia PE i Rady 1305/2013 w pierwszej kolejności objąć wsparciem producentów mięsa i mleka, gdyż to właśnie te sektory najbardziej ucierpiały z powodu koronawirusa – napisał do ministra rolnictwa prezes KPIR – Ryszard Kierzek.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu