zm skiba

kps

CenyRolnicze
23 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8796 EUR EUR - 4.7591 GBP GBP - 5.4530 DKK DKK - 0.6400
Archiwum


23.09.2022 13:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,80-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 346,25 (-0,86%), kukurydza LIS22: 338,50 (+0,07%), rzepak LIS22: 606,75 (+0,17%)

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

21.09.2022 SPRZEDAM 9 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, dolnośląskie, bolesławicki, 59-706, tel.: 504 706 635

21.09.2022 KUPIĘ 4 BYCZKI, mieszaniec, 110 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-200, tel.: 603 748 114

21.09.2022 SPRZEDAM 25 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 692 919 359

20.09.2022 SPRZEDAM 900 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 1-2,5 kg, podlaskie, łomżyński, 18-414, tel.: 606 764 374

20.09.2022 SPRZEDAM 180 T KUKURYDZY Z RĘKAWA, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-226, tel.: 694 566 933

20.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY KONS., transport rolnika, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 668 809 748

20.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 850 kg, pomorskie, kartuski, 83-315, tel.: 607 444 531

20.09.2022 SPRZEDAM 22000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2,5 kg, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 511 010 921

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

KPIR: Import półtusz z Danii, Belgii czy Niemiec prawdopodobnie psuje rynek wieprzowiny w Polsce

Redakcja

Prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej zaapelował do ministra rolnictwa o pomoc państwa dla sektora trzody chlewnej. Samorząd rolniczy przypuszcza, iż za znaczny spadek cen żywca wieprzowego odpowiada import półtusz pochodzących z Danii, Belgii czy Niemiec. - Import ten, prowadzony jest na dużą skalę i po bardzo niskich cenach, co w obecnej sytuacji jest wielce prawdopodobne, psuje rynek wieprzowiny w Polsce – czytamy w piśmie KPIR skierowanym do szefa resortu rolnictwa.

 

W związku z trudną sytuacją na rynku, szczególnie mięsa wieprzowego, zarząd KPIR wystosował apel do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o niezwłoczne opracowanie potrzebnych rozwiązań prawnych w ramach tarczy antykryzysowej dla sektora żywnościowego, której celem byłoby skuteczne zminimalizowanie negatywnych skutków gospodarczych COVID-19.

 

- W imieniu rolników woj. kujawsko-pomorskiego, informujemy pana ministra o drastycznym spadku cen żywca wieprzowego na obszarze całej Polski, w tym również w województwie kujawsko-pomorskim. Obecnie, poza wszelką wątpliwością mamy do czynienia z bardzo poważnym kryzysem na rynku wieprzowiny. Potwierdzeniem tego jest fakt, że w ciągu miesiąca stawki za półtusze w klasie E spadły w niektórych podmiotach skupujących o 2 złote (średnio o 1,70 zł). Obecne ceny nie gwarantują zwrotu poniesionych kosztów. Niskie zbiory zbóż spowodowane ubiegłoroczną suszą oraz wysokie ich ceny mają bezpośrednie przełożenie na ceny pasz i „dobijają” dodatkowo producentów trzody chlewnej. W najtrudniejszej sytuacji znajdują się rolnicy produkujący żywiec w cyklu otwartym, którzy zakupili importowane warchlaki po rekordowo wysokich cenach (450 złotych za sztukę), a na dzień dzisiejszy po cenie zbliżonej sprzedają tuczniki. Prawdopodobnie za taki stan rzeczy w jakimś stopniu odpowiada import półtusz pochodzących z Danii, Belgii czy Niemiec. Import ten, prowadzony na dużą skalę i po bardzo niskich cenach, co w obecnej sytuacji jest wielce prawdopodobne, psuje rynek wieprzowiny w Polsce. Jednak naszym zdaniem, za tak drastyczne spadki cen odpowiada głównie spadek konsumpcji wieprzowiny wynikający z pandemii COVID-19. Po krótkim okresie paniki konsumentów, nastroje uspokoiły się, a ze względu na niepewną sytuację ekonomiczną, społeczeństwo częściowo ograniczyło swoje wydatki, w tym także na żywność. Niewątpliwie spadek konsumpcji mięsa i jego przetworów, oraz nabiału spowodowany również jest zakazem bądź znaczącym ograniczeniem działalności hotelarsko-gastronomicznej, restauracji, barów, stołówek, zakładów zbiorowego żywienia.

 

Zakaz ten wynika bezpośrednio z przepisów prawa wprowadzonego na okoliczność wystąpienia pandemii, a co za tym idzie jego skutki powinny być złagodzone ustawą (tarczą) antykryzysową, czego dotychczas nie uczyniono. W związku z powyższym apelujemy do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o niezwłoczne opracowanie potrzebnych rozwiązań prawnych w ramach tarczy antykryzysowej dla sektora żywnościowego, której celem byłoby skuteczne zminimalizowanie negatywnych skutków gospodarczych COVID-19. Jednocześnie, w związku z potrzebą doraźnej pomocy rolnikom wnioskujemy, aby programem unijnym przyjętym poprzez zmianę rozporządzenia PE i Rady 1305/2013 w pierwszej kolejności objąć wsparciem producentów mięsa i mleka, gdyż to właśnie te sektory najbardziej ucierpiały z powodu koronawirusa – napisał do ministra rolnictwa prezes KPIR – Ryszard Kierzek.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu