Sytuacja na włoskim rynku wieprzowiny jest coraz gorsza. Wydajność przerobu zakładów ubojowych zmniejszyła się o 20-30%, a chłodnie zapełniły się. Cena żywca 160/176 kg spadła do 1,15 € / kg w tygodniu kończącym się 8 maja, w porównaniu z 1,60 € / kg na początku marca (-28%). Obecne ceny są najniższe od 2010 roku.
Jak czytamy w publikacji portalu euromeatnews.com, Włochy nie są jedynym krajem europejskim dotkniętym kryzysem COVID-19. Warunki rynkowe szybko się pogarszają w Polsce i częściowo w Niemczech. Raporty wskazują, że rynek pogarsza się również w Hiszpanii. Ceny spadły o 12% między końcem marca a połową maja.
Hiszpania miała jedną z najbardziej rygorystycznych blokad w Europie. Jednak dopiero teraz obecnie planuje się częściowe ponowne otwarcie szkół od 26 maja. Bary i restauracje również zostaną ponownie otwarte od 10 czerwca, ale będzie to tylko z 50% pojemności ze względu na surowe zasady dystansu społecznego. Nie wiadomo jak to wpłynie na wzrost popytu, zwłaszcza że sezon wakacyjny może okazać się bardzo słaby jeśli chodzi o ilość gości zagranicznych.
W Polsce ceny spadły o 20% z 199,41 € / 100 kg (najpewniej mowa o cenach za klasę E wbc) na początku marca do 158,53 € / 100 kg w maju, a biorąc pod uwagę fakt, że sektor gastronomiczny ma pozostać zamknięty (z wyjątkiem dostaw), w najbliższych miesiącach może nastąpić głębszy spadek.
Źródło: ADHB/euromeatnews.com