kps

kowalczyk

CenyRolnicze
02 grudnia 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0625 EUR EUR - 4.6002 GBP GBP - 5.4114 DKK DKK - 0.6186
Archiwum


02.12.2021 MATIF: pszenica GRU21-290,50 (+3,01%), kukurydza STY22-243,75 (+1,56%), rzepak LIS21-680,00 (+2,64%) [euro/t]

02.12.2021 SPRZEDAM 48 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-260, tel.: 607 096 480

02.12.2021 SPRZEDAM 20 BYKÓW, hf, 775 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 608 128 340

02.12.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

01.12.2021 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,40 zł/kg, średnia: 7,17 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

01.12.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-248, tel.: 661 564 461

01.12.2021 SPRZEDAM 15000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2 kg, wielkopolskie, poznański, 62-001, tel.: 504 284 593

30.11.2021 SPRZEDAM 25 TON GROCHU, transport firmowy, łódzkie, bełchatowski, 97-410, tel.: 782 213 912

29.11.2021 SPRZEDAM 35 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-090, tel.: 796 360 741

29.11.2021 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 792 294 254

28.11.2021 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, siemiatycki, 17-300, tel.: 609 089 738

28.11.2021 SPRZEDAM 50 000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2,40-3,00 kg, wielkopolskie, tel.: 500 215 997

28.11.2021 KUPIĘ 10 BYCZKÓW, mieszaniec, 120 kg, podkarpackie, lubaczowski, 37-611, tel.: 781 050 365

28.11.2021 SPRZEDAM 1 JAŁÓWKĘ, mieszaniec, 550 kg, lubelskie, puławski, 24-100, tel.: 506 703 345

27.11.2021 SPRZEDAM 16 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-460, tel.: 600 382 166

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Do polski wjeżdża tania wieprzowina z Belgii i Holandii. Czy to nadal wolny rynek?

Paweł Hetnał

Przedstawiciel podmiotu handlującego trzodą chlewną stwierdza w rozmowie z nasza redakcją, że do Polski wjeżdża w znacznej ilości wieprzowina z Belgii i Holandii w elemencie pakowanym, która nie wiadomo dlaczego jest tańsza od polskiego mięsa. - Jakim sposobem? Mamy UOKiK, jest Komisja Europejska i dlaczego tutaj nie ma interwencji? - pyta nasz rozmówca. W Belgii czy Holandii koszty produkcji wieprzowiny są o wiele wyższe. Do tego dochodzą koszty transportu, co powoduje, że sprzedaż do Polski odbywa się poniżej kosztów produkcji.

 

Komentarz do aktualnej sytuacji na rodzimym rynku trzody chlewnej autorstwa reprezentanta firmy Europig, która zajmuje się handlem warchlakami:

 

- W ostatnim czasie nie było jakiegoś wielkiego zainteresowania warchlakami ze strony klientów. Każdy był nieco zastraszony przez sytuację z jaką się zmagamy. Widzę jednak, że wszyscy zaczynamy z tym żyć i radzić sobie w obecnych warunkach związanych koronawirusem. W momencie gdy zaczęły spadać ceny tuczników również spadło zainteresowanie warchlakami. W stosunku do aktualnej ceny żywca, to co płacimy Duńczykom za towar, to i tak jest za wiele. Ten towar powinien być dużo tańszy. Farmera w Danii nie interesuje co się dzieje w Polsce. Na tę chwilę import nie jest rentowny, a stawki jakie dyktuje giełda duńska są za wysokie w stosunku do cen tucznika. W tym roku, jeśli chodzi o ceny, to zapowiada nam się rollercoaster.

 

Z całą pewnością żywiec wieprzowy jeszcze stanieje. Widzieliśmy co się wydarzyło w miniony piątek na małej niemieckiej giełdzie. Była zerowa sprzedaż. Nikt mi nie powie, że się ktoś z kimś nie dogadał. Wszyscy są wściekli, że można w ten sposób sterować rynkiem. Oczywiście możemy wszystko tłumaczyć sytuacją globalną i koronawirusem, ale przecież ludzie muszą coś jeść. Może faktycznie nie ma takiego zbytu, bo są zamknięte hotele i restauracje. Miejmy jednak na względzie, że Chińczyk jak odbierał, tak odbiera wieprzowinę z Europy. Tutaj się nie zmieniło. I zakłady mogły pomyśleć, że kiedy jak nie teraz? Wygląda na to, że zakłady niemieckie dogadały się i tę cenę zbijają ile mogą. Jeżeli w środę odbędzie się duża giełda w Niemczech, to spadek może wynieść kilkanaście eurocentów za kilogram. Stawka może być katastrofalna dla hodowców i rynek się załamie. Duńczyk zostanie z warchlakiem, a my nie będziemy w stanie tego odebrać, bo nikt nie będzie wstawiał w takiej cenie. Tymczasem do nas wjeżdża na potęgę mięso z Belgii i Holandii w elemencie pakowanym, które nie wiadomo dlaczego jest tańsze od polskiego. Jakim sposobem? Mamy UOKiK, jest Komisja Europejska i dlaczego tutaj nie ma interwencji? W Belgii czy Holandii koszty produkcji wieprzowiny są o wiele wyższe. Do tego dochodzą koszty transportu. To jest dumping cenowy. Sprzedaż do Polski odbywa się poniżej kosztów produkcji. Owszem mamy wolny rynek, ale takie instytucje jak ministerstwo rolnictwa nie robią nic, żeby konkurencja była równa.

 

Polscy hodowcy mają ogromny problem ze sprzedażą tuczników, które poprzerastały, ważą po 150 kg i więcej. Zakłady tego nie chcą. Oczywiście rolnikowi mówi się, że to może iść tylko w kiełbasę, ale to można między bajki włożyć. Pozostaje pytanie: dlaczego w takiej sytuacji nie przeprowadza się skupu interwencyjnego? Kiedy jak nie teraz? Niestety, ale tak jest na każdym froncie – również w bydle i drobiu. Chwilę było dobrze w tuczniku, to było trzeba tę dobrą passę hodowców przerwać. Niestety, ale nasz rynek jest niestabilny, bo nie mamy stabilizatora w postaci giełdy krajowej, tylko patrzymy na Niemców. Niby jest jakiś punkt odniesienia, ale jest to traktowane w zależności od sytuacji. Jak jest spadek, to jest on przekładany na sytuację w Polsce z nawiązką, a jeśli idzie w górę to zawsze w mniejszym stopniu niż za Odrą.

 

Niemniej z rozmów z uczestnikami rynku można odczuć pewien optymizm. Wprawdzie powinniśmy spodziewać się jeszcze jednej poważnej obniżki, ale za 2-3 tygodnie sytuacja ma się odwrócić. Przecież w tych hotelach i restauracjach lodówki są puste. W końcu one zaczną funkcjonować i te lodówki będzie trzeba zapełnić. W tym czasie z europejskiego rynku zniknie spora partia wieprzowiny. Zapotrzebowanie wróci. Dodam jeszcze, że teraz jest o połowę mniej wstawień niż powinno być. Dlatego za trzy miesiące na rynku zacznie brakować żywca – ocenia przedstawiciel handlowy z firmy Europig.

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu