kojs

skiba

CenyRolnicze
03 lutego 2023, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2928 EUR EUR - 4.6920 GBP GBP - 5.2571 DKK DKK - 0.6303
Archiwum


05.02.2023 KUPIĘ 1900 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

05.02.2023 SPRZEDAM 40 BYKÓW, mięsny, 700 kg, łódzkie, sieradzki, 98-200, tel.: 603 687 146

03.02.2023 13:32 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,10 zł/kg, średnia: 8,48 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

03.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 284,50 (+0,53%), kukurydza MAR23: 278,00 (+0,82%), rzepak MAJ23: 545,25 (+0,18%)

02.02.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, zachodniopomorskie, wałecki, 78-600, tel.: 500 610 728

02.02.2023 SPRZEDAM 300 T PSZENICY KONS., transport rolnika, mazowieckie, płoński, 09-130, tel.: 737 451 050

02.02.2023 SPRZEDAM 5000 JAJ, rozmiar M, mazowieckie, Warszawa, 01-926, tel.: 537 309 780

02.02.2023 SPRZEDAM 40 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

02.02.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 601 371 522

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

31.01.2023 SPRZEDAM 24 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, tarnowski, 33-151, tel.: 793 262 288

31.01.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, mazowieckie, żuromiński, 09-317, tel.: 693 023 841

31.01.2023 SPRZEDAM 18 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, wolsztyński, 64-225, tel.: 697 423 985

30.01.2023 SPRZEDAM 200 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, Chełm, 22-100, tel.: 793 503 407

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Do polski wjeżdża tania wieprzowina z Belgii i Holandii. Czy to nadal wolny rynek?

Paweł Hetnał

Przedstawiciel podmiotu handlującego trzodą chlewną stwierdza w rozmowie z nasza redakcją, że do Polski wjeżdża w znacznej ilości wieprzowina z Belgii i Holandii w elemencie pakowanym, która nie wiadomo dlaczego jest tańsza od polskiego mięsa. - Jakim sposobem? Mamy UOKiK, jest Komisja Europejska i dlaczego tutaj nie ma interwencji? - pyta nasz rozmówca. W Belgii czy Holandii koszty produkcji wieprzowiny są o wiele wyższe. Do tego dochodzą koszty transportu, co powoduje, że sprzedaż do Polski odbywa się poniżej kosztów produkcji.

 

Komentarz do aktualnej sytuacji na rodzimym rynku trzody chlewnej autorstwa reprezentanta firmy Europig, która zajmuje się handlem warchlakami:

 

- W ostatnim czasie nie było jakiegoś wielkiego zainteresowania warchlakami ze strony klientów. Każdy był nieco zastraszony przez sytuację z jaką się zmagamy. Widzę jednak, że wszyscy zaczynamy z tym żyć i radzić sobie w obecnych warunkach związanych koronawirusem. W momencie gdy zaczęły spadać ceny tuczników również spadło zainteresowanie warchlakami. W stosunku do aktualnej ceny żywca, to co płacimy Duńczykom za towar, to i tak jest za wiele. Ten towar powinien być dużo tańszy. Farmera w Danii nie interesuje co się dzieje w Polsce. Na tę chwilę import nie jest rentowny, a stawki jakie dyktuje giełda duńska są za wysokie w stosunku do cen tucznika. W tym roku, jeśli chodzi o ceny, to zapowiada nam się rollercoaster.

 

Z całą pewnością żywiec wieprzowy jeszcze stanieje. Widzieliśmy co się wydarzyło w miniony piątek na małej niemieckiej giełdzie. Była zerowa sprzedaż. Nikt mi nie powie, że się ktoś z kimś nie dogadał. Wszyscy są wściekli, że można w ten sposób sterować rynkiem. Oczywiście możemy wszystko tłumaczyć sytuacją globalną i koronawirusem, ale przecież ludzie muszą coś jeść. Może faktycznie nie ma takiego zbytu, bo są zamknięte hotele i restauracje. Miejmy jednak na względzie, że Chińczyk jak odbierał, tak odbiera wieprzowinę z Europy. Tutaj się nie zmieniło. I zakłady mogły pomyśleć, że kiedy jak nie teraz? Wygląda na to, że zakłady niemieckie dogadały się i tę cenę zbijają ile mogą. Jeżeli w środę odbędzie się duża giełda w Niemczech, to spadek może wynieść kilkanaście eurocentów za kilogram. Stawka może być katastrofalna dla hodowców i rynek się załamie. Duńczyk zostanie z warchlakiem, a my nie będziemy w stanie tego odebrać, bo nikt nie będzie wstawiał w takiej cenie. Tymczasem do nas wjeżdża na potęgę mięso z Belgii i Holandii w elemencie pakowanym, które nie wiadomo dlaczego jest tańsze od polskiego. Jakim sposobem? Mamy UOKiK, jest Komisja Europejska i dlaczego tutaj nie ma interwencji? W Belgii czy Holandii koszty produkcji wieprzowiny są o wiele wyższe. Do tego dochodzą koszty transportu. To jest dumping cenowy. Sprzedaż do Polski odbywa się poniżej kosztów produkcji. Owszem mamy wolny rynek, ale takie instytucje jak ministerstwo rolnictwa nie robią nic, żeby konkurencja była równa.

 

Polscy hodowcy mają ogromny problem ze sprzedażą tuczników, które poprzerastały, ważą po 150 kg i więcej. Zakłady tego nie chcą. Oczywiście rolnikowi mówi się, że to może iść tylko w kiełbasę, ale to można między bajki włożyć. Pozostaje pytanie: dlaczego w takiej sytuacji nie przeprowadza się skupu interwencyjnego? Kiedy jak nie teraz? Niestety, ale tak jest na każdym froncie – również w bydle i drobiu. Chwilę było dobrze w tuczniku, to było trzeba tę dobrą passę hodowców przerwać. Niestety, ale nasz rynek jest niestabilny, bo nie mamy stabilizatora w postaci giełdy krajowej, tylko patrzymy na Niemców. Niby jest jakiś punkt odniesienia, ale jest to traktowane w zależności od sytuacji. Jak jest spadek, to jest on przekładany na sytuację w Polsce z nawiązką, a jeśli idzie w górę to zawsze w mniejszym stopniu niż za Odrą.

 

Niemniej z rozmów z uczestnikami rynku można odczuć pewien optymizm. Wprawdzie powinniśmy spodziewać się jeszcze jednej poważnej obniżki, ale za 2-3 tygodnie sytuacja ma się odwrócić. Przecież w tych hotelach i restauracjach lodówki są puste. W końcu one zaczną funkcjonować i te lodówki będzie trzeba zapełnić. W tym czasie z europejskiego rynku zniknie spora partia wieprzowiny. Zapotrzebowanie wróci. Dodam jeszcze, że teraz jest o połowę mniej wstawień niż powinno być. Dlatego za trzy miesiące na rynku zacznie brakować żywca – ocenia przedstawiciel handlowy z firmy Europig.

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu