Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
20 października 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8926 EUR EUR - 4.5865 GBP GBP - 5.0451 DKK DKK - 0.6163
Archiwum
19.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 211,75 (+ 1,32%), kukurydza LIS20 - 188,25 (+ 1,07%), rzepak LIS20 - 388,75 (- 0,32%) [euro/tona] +++ +++ +++ 19.10.2020 13:03 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,70 - 4,70 zł/kg, średnia: 4,01 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Amerykanie odczuwają deficyt wieprzowiny, ale eksport mięsa do Chin kwitnie

Redakcja

Prezydent USA Donald Trump nakazał zakładom przetwórstwa mięsnego dalsze funkcjonowanie, aby chronić dostawy żywności w kraju, nawet gdy pracownicy zachorowali z powodu koronawirusa. Jednak działające fabryki w dużej mierze eksportują swój towar do Chin, podczas gdy konsumenci w USA borykają się z niedoborami mięsa.

 

Trump, który jest w ostrym sporze z Pekinem w sprawie wybuchu koronawirusa, powołał się na Ustawę o produkcji obronnej z 1950 r., aby utrzymać otwarte fabryki. Obecnie spada na niego fala krytyki ze strony niektórych konsumentów i pracowników zakładów, którzy częściowo narażają się na ryzyko w imię zapewnienia dostaw mięsa w Chinach. - Wiemy, że dalszej perspektywie eksport jest niezwykle ważny. Myślę jednak, że w tym momencie musimy skoncentrować się na zaspokojeniu popytu krajowego - powiedział Mike Naig, sekretarz rolnictwa w stanie Iowa.

 

Przetwórcy, w tym Smithfield Foods, należący do chińskiej grupy WH Group Ltd, brazylijskiej spółki JBS USA i Tyson Foods Inc, tymczasowo zamknęli około 20 amerykańskich zakładów mięsnych, ponieważ wirus zainfekował tysiące pracowników. Niektóre zakłady wznowiły działalność tylko w ograniczonym zakresie, ponieważ pracownicy obawiający się zachorowania pozostają w domu. - Zakłócenia oznaczają, że do końca maja konsumenci mogli zobaczyć o 30% mniej mięsa w supermarketach, przy cenach o 20% wyższych niż w ubiegłym roku - informuje Will Sawyer, ekonomista CoBank.

 

Liczba świń poddawanych ubojowi spadła od połowy marca o około 40%, podczas gdy dostawy amerykańskiej wieprzowiny do Chin wzrosły ponad czterokrotnie w tym samym okresie (zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa USA). Według firmy Panjiva, oddziału S&P Global Market Intelligence, Smithfield, który chińska grupa WH kupiła w 2013 roku za 4,7 miliarda dolarów, był największym amerykańskim eksporterem do Chin od stycznia do marca. Panjiva poinformował, że Smithfield wysłał w marcu co najmniej 13 680 ton mięsa drogą morską. Smithfield, największy na świecie przetwórca wieprzowiny, przyznał w kwietniu, że zamknięcia zakładów w USA popychały detalistów „niebezpiecznie blisko krawędzi” w zakresie dostaw.

 

Zgodnie z oświadczeniem, firma obecnie przeprowadza zmiany w fabryce wieprzowiny w Smithfield w stanie Wirginia w celu dostarczenia świeżej wieprzowiny, bekonu i szynki większej liczbie konsumentów w USA. Firma przeprowadziła w ubiegłym roku rekonfigurację fabryki, aby przetwarzać tusze wieprzowe na rynek chiński. Według Smithfielda zakład w Wirginii obsługuje obecnie rynki eksportowe, takie jak Chiny i klientów krajowych. Jak powiedziała rzeczniczka firmy Keira Lombardo, większość amerykańskich przetwórców wieprzowiny rutynowo eksportuje produkty na ponad 40 rynków międzynarodowych.

 

Wirus zainfekował około 850 pracowników innego zakładu produkcji wieprzowiny Smithfield w Sioux Falls w Południowej Dakocie. Według amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w całym amerykańskim przemyśle miało miejsce około 5000 zakażeń i 20 zgonów. - Ten tragiczny wynik jest tym gorszy, że przetwarzane jedzenie nie trafia do rodzin naszego narodu - powiedziała Rosa DeLauro, członkini partii demokratycznej z Connecticut. - Na tym właśnie polega Ustawa o produkcji obronnej: ochrona narodowych interesów Ameryki, a nie Chin – dodała.

 

Takich problemów nie można było przewidzieć, gdy Trump podpisał w styczniu umowę w celu złagodzenia wojny handlowej, którą rozpoczął z Pekinem dwa lata wcześniej. Chiny obiecały zwiększyć zakupy amerykańskich produktów rolnych o co najmniej 12,5 mld USD w 2020 r. i 19,5 mld USD w 2021 r., w porównaniu do poziomu 24 mld USD w 2017 r. Chiny zwiększyły zakupy ze względu na ogromne zapotrzebowanie na białko po tym jak afrykański pomór świń doprowadził do śmierci połowy stada w tym kraju w ciągu ostatnich dwóch lat. Pekin zniósł w listopadzie prawie pięcioletni zakaz importu kurczaka z USA, a także zrzekł się ceł odwetowych na dostawy mięsa, aby pomóc zwiększyć dostawy.

 

Według danych amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa, eksportuje się obecnie około 31% amerykańskiej wieprzowiny o łącznej wartości 838 000 ton. Jedna trzecia tej ilości trafiła do Chin, stanowiąc ponad 10% całkowitej produkcji w pierwszym kwartale. Eksport do Chin ustanowił rekord w okresie od stycznia do marca.

Może zainteresuje Cię również:

Rolnicy szli „odwiedzić” premiera. Mateusz Morawie

Protestujący dzisiaj rolnicy, wyruszając tuż po godz. 10 prz

Eksportowe straty polskiego drobiarstwa mogą sięgn

Przez pierwsze siedem miesięcy tego roku polskie firmy drobi

Ostatnie chwile na złożenie wniosku o wsparcie gos

Najbliższa środa będzie ostatnim dniem na złożenie w biurach