kps

kps

CenyRolnicze
05 sierpnia 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8485 EUR EUR - 4.5555 GBP GBP - 5.3553 DKK DKK - 0.6126
Archiwum


04.08.2021 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,30-7,60 zł/kg, średnia: 6,83 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

04.08.2021 MATIF: pszenica WRZ21-224,25 (-1,75%), kukurydza SIE21-320,00 (+8,47%), rzepak LIS21-533,25 (+0,99%) [euro/t]

04.08.2021 SPRZEDAM 330 TUCZNIKÓW, 127 kg, 58-59%, kuj.-pom., mogileński, 88-306, tel: 728 383 288

02.08.2021 SPRZEDAM 40 TON PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, podlaskie, grajewski, 19-213, tel: 504 732 502

02.08.2021 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, opolskie, brzeski, 49-318, tel: 696 297 078

02.08.2021 SPRZEDAM 25 TON RZEPAKU, transport firmowy, śląskie, myszkowski, 42-350, tel: 886 521 141

02.08.2021 SPRZEDAM 2 KROWY, 780 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-330, tel.: 787 162 874

31.07.2021 SPRZEDAM 680 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58-59%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel: 721 335 315

31.07.2021 SPRZEDAM 25 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, łódzkie, poddębicki, 99-232, tel: 606 302 313

31.07.2021 SPRZEDAM 85 TON KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, słupecki, 62-400, tel: 663 689 136

30.07.2021 KUPIĘ 24 TONY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, opolskie, prudnicki, 48-231, tel.: 500 613 098

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

Zasady wyznaczania zakładów prowadzących ubój świń pochodzących ze strefy niebieskiej ASF

Redakcja

Wielkopolska Izba Rolnicza w związku z dramatyczną sytuacją rolników objętych obostrzeniami związanymi z wystąpieniem ASF w Wielkopolsce zwróciła się do Głównego Lekarza Weterynarii z apelem o wyznaczenie zakładów ubojowych, które będą odbierać trzodę chlewną z rejonów objętych strefami ASF.

 

- Otrzymaliśmy w tej kwestii pismo Katarzyny Piskorz, Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii skierowane do Wojewodów Wielkopolskiego i Lubuskiego z prośbą wsparcia działań mających na celu wyznaczenie takich rzeźni w ww. województwach – czytamy w komunikacie WIR.

 

Zasady wyznaczania zakładów prowadzących ubój świń pochodzących z obszaru zagrożenia (strefa niebieska) oraz poddających takie tusze wieprzowe dalszej obróbce opracowane przrz GIW.

 

1. Wyznaczenia wymagają rzeźnie, zakłady rozbioru i zakłady przetwórstwa zlokalizowane w obszarze zagrożenia oraz poza nim, jeżeli zamierzają prowadzić ubój świń, rozbiór i przetwórstwo mięsa świń z obszaru zagrożenia. Obowiązek wyznaczenia dotyczy również wszystkich ww. zakładów zlokalizowanych na obszarze zagrożenia, jeśli prowadzą ubój świń i/lub dalszą obróbkę mięsa świń pochodzących spoza obszaru zagrożenia.

 

2. Wyznaczenie dokonywane jest na wniosek podmiotu. Pomimo braku przepisu rozstrzygającego formę zatwierdzenia, powinno to być realizowane w drodze decyzji administracyjnej, ze względu na nakładanie na zakład szczególnych obowiązków i zasad postępowania związanych z występowaniem ASF. Taka forma pozwala również na ewentualne odwołania i prowadzenie postępowań administracyjnych w zakresie spełniania wymogów dot. ASF.

 

3. Pomiot do wniosku dołącza opis (lub procedurę) tworzony w ramach dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej, który opisuje:

  • sposób zapewnienia rozdziału uboju, rozbioru i przetwórstwa mięsa świń pochodzących z obszaru zagrożenia, od tych pochodzących z innych obszarów,
  • sposób zapewnienia rozdziału zbierania i utylizacji UPPZ (w tym treści jelit) pozyskanych ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia, od tych pochodzących z innych obszarów;
  • sposób zapewnienia pełnego rozdziału produkcji, identyfikacji i rozchodu mięsa i produktów mięsnych znakowanych znakiem identyfikacyjnym w kształcie koła lub pięciokąta, jeśli ma zastosowanie, od tych znakowanych znakiem owalnym;
  • zasady dystrybucji świeżego mięsa opatrzonego znakiem owalnym (brak ograniczeń w handlu wewnątrz UE, ale z możliwymi ograniczeniami przy eksporcie do państw trzecich, zgodnie z wymaganiami danego państwa trzeciego), okrągłym (dystrybucja wyłącznie na terytorium Polski) oraz, jeśli dotyczy, pięciokątnym (dystrybucja wyłącznie na obszarze zagrożenia, na terenie którego zlokalizowany jest zakład produkcyjny).

 

4. Wyznaczenie zakładu, który w ramach standardowych kontroli spełniania wymagań UE nie wykazywał znaczących odchyleń od wymaganych prawem standardów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, nie musi być poprzedzone kontrolą na miejscu, a jedynie analizą przedstawionej dokumentacji. W razie jakichkolwiek wątpliwości, powiatowy lekarz weterynarii zastrzega sobie prawo kontroli na miejscu.

 

5. Powiatowy lekarz weterynarii po wyznaczeniu zakładu, odnotowuje w rejestrze fakt wyznaczenia na podstawie decyzji wykonawczej Komisji nr 2014/709/UE w Rejestrze Podmiotów Paszowych, Utylizacyjnych i Żywnościowych (RPPUiŻ). Dodatkowo wysyła informację do Głównego Lekarza Weterynarii za pośrednictwem wojewódzkiego lekarza weterynarii o zakresie wyznaczenia.

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu