Niemcy wyeksportowały o 8% mniej żywca wieprzowego - prosiąt i tuczników w pierwszym kwartale tego roku w porównaniu do analogicznego okresu 2019 r. W porównaniu z rokiem 2014 spadek wynosi 50 %.
Tym samym kontynuowana jest tendencja spadkowa w eksporcie żywca wieprzowego, z czego 2/3 stanowi eksport prosiąt. Tak wskazują dane z Agrarmarktinformationsgesellschaft (AMI).
W ubiegłym roku nasi zachodni sąsiedzi wyeksportowali około 2 miliony prosiąt i tuczników. W porównaniu ze szczytem z 2014 r. jest to spadek o ponad 50%. Najważniejszymi odbiorcami niemieckich prosiąt i tuczników pozostają Austria, Węgry i Rumunia. Każdy z tych trzech krajów kupił w Niemczech po ok. 100 000 świń w pierwszym kwartale 2020 roku.
Hiszpania i Polska zajmują kolejne miejsca wśród najważniejszych klientów i również u tych odbiorców gwałtownie spadł import prosiąt i tuczników z Niemiec. Eksport żywca do Włoch również wyraźnie spadł w ostatnich miesiącach. Jako główną przyczynę ograniczenia eksportu żywca, AMI wymienia znacznie niższą podaż żywca w Niemczech.
Źródło: SUS Online