Główny producent trzody chlewnej w Unii Europejskiej umacnia swoją pozycję największego dostawcy wieprzowiny na rynku chińskim. Hiszpania ma obecnie 57 zakładów przetwórstwa wieprzowiny upoważnionych do wywozu do Chin. To dwukrotnie więcej niż w kwietniu ubiegłego roku.
Tylko w pierwszym tygodniu kwietnia osiem nowych hiszpańskich zakładów zostało zatwierdzonych na liście eksporterów wieprzowiny do Chin, a kolejne mają uzyskać dostęp do tego rynku do końca roku.
Od ubiegłego roku Hiszpania jest wiodącym na świecie eksporterem wieprzowiny do Chin, wyprzedzając Niemcy, Brazylię, Stany Zjednoczone czy Danię. Głównymi eksportowanymi produktami są mięso wieprzowe i podroby, które stanowiły 55,3% całkowitego eksportu produktów rolnych z Hiszpanii do Chin w 2019 r. (w 2018 r. stanowiły 35,5% całości). W ubiegłym roku hiszpański eksport wieprzowiny do Chin wart był 1,12 miliarda euro, czyli dwukrotnie więcej niż w 2018 roku.
W tym roku analitycy spodziewają się, że chiński import wieprzowiny osiągnie łączną wielkość 5 milionów ton. Od stycznia Chiny zgodziły się na obniżenie ceł na import wieprzowiny z USA w celu dywersyfikacji dostawców mięsa wieprzowego na rynku. Jednak pandemia COVID-19 powoduje zakłócenia logistyczne dla amerykańskich eksporterów.
Źródło: euromeatnews.com