Według National Union of Pig Breeders, rosyjski przemysł wieprzowy wykazał znaczny wzrost w pierwszym kwartale 2020 roku, kontynuując pozytywny trend z 2019 roku. Narodowy Związek Hodowców Świni odnotował wzrost produkcji świń o co najmniej 7% od początku roku, podczas gdy produkcja wieprzowiny wzrosła o ponad 10%.
Według dyrektora generalnego Unii Jurija Kowalowa na rynku istnieje obecnie duża podaż wieprzowiny, co powoduje wzrost konkurencji. Dlatego nastąpił spadek cen hurtowych: w 2019 r. wynosił 8%, a na koniec pierwszego kwartału 2020 r. było to już 10% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
Obecnie nie ma podstaw do wzrostu cen wieprzowiny, a Unia oczekuje, że będą one nadal spadać, nawet w obliczu zwiększonego popytu. - Krótkotrwały szum, który pojawił się w marcu, nie doprowadził do znacznych zmian cen detalicznych ani hurtowych. Nie ma wątpliwości, że w pełni zapewnimy sobie wieprzowinę nawet w obliczu wzmożonego popytu - powiedział dyrektor generalny.Ponadto zainteresowane strony rynkowe zwiększają podaż na rynki krajów trzecich, co pozwala producentom generować dodatkowy dochód. Pod koniec ubiegłego roku producenci świń wyeksportowali 108 tysięcy ton, a firmy z branży planują zwiększyć podaż, nadal dostarczając na rynek krajowy produkty wysokiej jakości.
Według rosyjskiego ministerstwa rolnictwa średnia cena u producentów za wieprzowinę w wadze poubojowej wyniosła 6 kwietnia 138,42 rubli/kg, czyli o 4,5% mniej niż w poprzednim tygodniu. Koszt wieprzowiny w żywej wadze wyniósł 86,13 rubli/kg, zmniejszając się o 4,3% w ciągu tygodnia.
Źródło: pig333.com