- W krajach Unii Europejskiej nie widać większych problemów z produkcją żywca i przetwórstwem wieprzowiny związanych z pandemią koronawirusa. Największym wyzwaniem dalej pozostaje logistyka eksportu oraz dostaw produktów wieprzowych na rynek unijny – ocenia Aleksander Dargiewicz, prezes związku Polpig.
Zawirowania logistyczne przełożyły się na ceny skupu żywca wieprzowego w UE. W notowaniach VEZG w dniu 8/04/2020 cena w Niemczech spadła o 5 centów do wysokości 1,84 €/kg (wbc). Spadki cen skupu tuczników na krajowym rynku są nieco łagodniejsze i wynoszą 10-20 gr/kg (wbc).
Na światowym rynku wieprzowiny obserwujemy stopniowy wzrost chińskiego importu wieprzowiny, który jeszcze nie zaznaczył się wzrostem cen skupu żywca wieprzowego w krajach unijnych. Życie w krajach azjatyckich powoli wraca do normalności. Pracownicy wielu firm stawili się do pracy. Niektóre restauracje wznawiają swoją działalność. Pozytywne informacje z Chin oraz niektórych państw europejskich znoszących stopniowo restrykcje dają nadzieję na normalizację wymiany handlowej i ograniczenie skutków pandemii COVID-19 – mówi Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.