W ciągu trzech tygodni marca 2020 r. wzrost cen żywych świń na ukraińskim rynku przekroczył 20% — z 40 do 50 UAH za kilogram. Do początku lata jednak ceny pozostaną na obecnym poziomie — prognozuje Siergiej Kasjanow, przewodniczący rady dyrektorów ukraińskiej spółki KSG Agro.
Jeśli pod koniec lutego cena kilograma żywej wieprzowiny na Ukrainie wynosiła 40-42 UAH, to w marcu wzrosła o ponad 20% — do 50-52 UAH.
Według Siergieja Kasjanowa wzrost cen żywych świń najpierw wiązał się z sezonowym wzrostem popytu na wieprzowinę. - Wiosną w naszym kraju zapotrzebowanie na mięso wieprzowe tradycyjnie rośnie. Po pierwsze, w tym okresie nasi ludzie obchodzą wiele świąt, zaczynając od Dnia Kobiet 8 marca, a po drugie, wiosenny wzrost konsumpcji wiąże się z lepszą pogodą: wraz z nadejściem wiosennego słońca Ukraińcy masowo grillują na świeżym powietrzu — komentuje prezes KSG Agro.
Na wzrost cen znacząco wpłynęły również wprowadzone na Ukrainie ograniczenia związane z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. - Kwarantanna i związane z nią ograniczenia doprowadziły do trudności w dostawie towarów, a zwłaszcza wieprzowiny do różnych części kraju. Dodajmy do tego gwałtownie rosnące zapotrzebowanie na mięso w okresie kwarantanny. W warunkach samoizolacji nasi rodacy aktywnie gromadzą zapasy żywności — wyjaśnia Siergiej Kasjanow.
Jednak, zdaniem prezesa KSG Agro, w najbliższej przyszłości — aż do początku lata — nie należy oczekiwać znacznego wzrostu cen żywych świń, ponieważ jest on ograniczony siłą nabywczą konsumentów.