Z powodu niskiej podaży tuczników oraz spadku wagi ubojowej cena żywca wieprzowego wzrosła w wielu krajach Unii Europejskiej. Siódmy tydzień przyniósł wzrost ceny w Niemczech o 6 centów, co miało wpływ na kształtowanie się ceny w innych krajach. Podobne wzrosty cen zanotowano w Niderlandach i Belgii.
W Austrii cenę podniesiono o 5 centów, a w Hiszpanii o 4 centy przy spadku wagi ubojowej 0,5 kg w stosunku do poprzedniego tygodnia - informuje ISN. We Francji, borykającej się z utrudnieniami logistycznymi spowodowanymi strajkami, cena została utrzymana w stosunku do ubiegłego tygodnia. Podobnie było z ceną tuczników w Danii, ale duże podwyżki w tym kraju obserwowaliśmy wcześniej.
Pomimo starań sektora przetwórczego o ograniczenie liczby ubijanych świń wzrost cen tuczników na rynku niemieckim nie został zahamowany. Nawet ograniczenia eksportowe do Chin wywołane koronawirusem nie wpłynęły negatywnie na rozwój sytuacji cenowej w Niemczech. W notowaniach VEZG w dniu 19/02/2020 ustalono cenę tuczników na poziomie 1,96 €/kg (wbc), co oznacza wzrost o 5 centów t/t.
W ślad za wzrostem ceny w Niemczech krajowe ubojnie podniosły ceny w swoich cennikach o 15-20 groszy za kilogram (wbc).
Źródło: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)