W 2020 r. na unijne możliwości eksportowe wieprzowiny będzie oddziaływać rozprzestrzeniający się wirus ASF. Potwierdzenie choroby afrykańskiego pomoru świń w Niemczech może wywołać zamknięcie rynków azjatyckich, co przyniosłoby dużą nadpodaż wieprzowiny w UE i spadki cen.
- Jeżeli ten czarny scenariusz nie sprawdzi się wówczas unijne cen wieprzowiny osiągną swoje najwyższe wartości w okresie letnim. Prognozujemy, że krajowe ceny żywca wieprzowego mogą wówczas wzrosnąć nawet do 7 zł/kg - ocenia Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.
Ceny żywca wieprzowego rosną ze względu na ograniczoną unijną produkcję oraz rosnące potrzeby importowe Chin. W okresie pomiędzy styczniem a listopadem 2019 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały 21 564 tys. ton wieprzowiny w przeliczeniu na wagę tuszy. Było to 1,8% mniej niż przed rokiem. W tym samym czasie unijny eksport do krajów trzecich wyniósł w wadze tusz 4 340 tys. ton (+19,2% r/r).
Największy udział we wzroście eksportu miały Chiny, które zaimportowały z UE 2 172 tys. ton, co stanowi wzrost aż o 73,1% w stosunku do okresu styczeń - listopad w 2018 r.
Produkcja wieprzowiny w UE |
|
2018 (1-11) |
2019 (1-11) |
zm |
zm% |
liczba ubojów |
tys. szt |
238 432 |
232 844 |
-5 589 |
-2,3% |
średnia waga tuszy |
kg |
92,1 |
92,6 |
0,6 |
0,6% |
produkcja wieprzowiny |
tys. ton (waga tusz) |
21 950 |
21 564 |
-385 |
-1,8% |
eksport wieprzowiny |
tys. ton (waga tusz) |
3 649 |
4 350 |
701 |
19,2% |
w tym Chiny |
tys. ton (waga tusz) |
1 255 |
2 172 |
917 |
73,1% |
źródło: DG Agri |