Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i zbliżyły się do rekordowego poziomu z ubiegłego roku. Ceny konsumpcyjne również poszły w górę i osiągnęły najwyższy poziom od ponad ośmiu lat.
Inflacja w Państwie Środka była wyższa niż oczekiwano z powodu silnego popytu noworocznego i epidemii koronawirusa. Powodem wznowienia gwałtownego wzrostu cen są rygorystyczne środki zwalczania epidemii. Środki te wpływają nie tylko na transport świń, ale także utrudniają wznowienie pracy w rzeźniach. Powoduje to, że w sklepach wieprzowina jest coraz trudniej dostepna.
W wyniku oddziaływania koronawirusa zmarło ponad 1000 osób, a ponad 40.000 jest zarażonych. W wielu prowincjach święta noworoczne zostały przedłużone o co najmniej tydzień, a przepływ osób był znacznie ograniczony. To wywołało duże perturbacje dla transportu drogowego, ale również skomplikowało zakup i transport świń.
Średnia cena wieprzowiny wynosiła w ubiegłym tygodniu 7,34 USD za kilogram, w porównaniu z 6,89 USD przed świętami. Poprzedni rekord cen został osiągnięty w październiku ubiegłego roku - 7,75 USD za kg.
W styczniu ceny wieprzowiny były o 116% wyższe niż przed rokiem. Wzrost w porównaniu do poprzedniego miesiąca wyniósł 8,5%. Wzrost cen nieco zwolnił w grudniu, kiedy władze uwolniły państwowe rezerwy wieprzowiny. Jak prognozuje Rabobank, choć chińskie stado trzody chlewnej powolnie wchodzi w fazę odbudowy, to jednak jeszcze w tym roku produkcja wieprzowiny spadnie o kolejne 15-20 proc.
Źródło: Agrarheute