Jak wynika z analizy chińskich danych dotyczących handlu zagranicznego przeprowadzonej przez duńską organizację ds. rolnictwa i przemysłu spożywczego (L&F), niemiecki eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny, w tym podrobów, do Republiki Ludowej wzrósł o 131 230 ton lub 36,4% do 491 900 ton w porównaniu do 2018 r.
Dotyczyło to w szczególności Hiszpanii, której całkowity eksport wieprzowiny do Chin wzrósł o 197 085 ton lub o 60,0% do 525 570 ton. Według statystyk handlowych Niemcy zajęły drugie miejsce wśród najważniejszych chińskich dostawców świeżej wieprzowiny (323 130 ton), ustępując Hiszpanii (381 630 ton).
Niemcy zajmują również drugie miejsce w przypadku eksportowanych produktów uboju o łącznej masie 168 770 ton. USA od lat utrzymuje wiodącą pozycję w tym segmencie. W 2019 r. Amerykanie sprzedali co Chin 173 030 ton. Wielkość sprzedaży spadła jednak o 2,3% w porównaniu do 2018 r., dzięki czemu wcześniejsza przewaga nad konkurencją znacznie się zmniejszyła. Pomimo sankcji taryfowych, amerykańscy dostawcy byli w stanie zdobyć znaczący udział w rynku eksportu wieprzowiny, ponieważ ich chińskie dostawy wzrosły o 186% do 245 000 ton.
Po Hiszpanii, Niemczech i Stanach Zjednoczonych, Dania zajęła czwarte miejsce pod względem importu chińskiej wieprzowiny w 2019 r. Eksport tego mięsa tam wzrósł ogółem o 43,1% do 304 800 ton. Ogólnie import wieprzowiny w Chinach wzrósł o 67,2% do 1,99 mln ton w porównaniu do 2018 r., a produktów ubocznych o 6,9% do 1,01 mln ton.
Źródło: Agra Europe