zm skiba

skiba

CenyRolnicze
08 grudnia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4760 EUR EUR - 4.6976 GBP GBP - 5.4484 DKK DKK - 0.6316
Archiwum


07.12.2022 14:13 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,30 zł/kg, średnia: 7,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

07.12.2022 MATIF: pszenica GRU22: 307,00 (-0,41%), kukurydza MAR23: 292,00 (+1,21%), rzepak LUT23: 569,50 (-0,04%)

07.12.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, międzychodzki, 64-410, tel.: 722 383 092

07.12.2022 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU, transport firmowy, mazowieckie, płoński, 09-152, tel.: 500 277 950

07.12.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, podkarpackie, mielecki, 39-305, tel.: 603 527 183

07.12.2022 SPRZEDAM 105 TUCZNIKÓW, 125 kg, 59%, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 667 484 083

07.12.2022 SPRZEDAM 30 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

07.12.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, brzeski, 32-800, tel.: 726 843 003

05.11.2022 SPRZEDAM 300 T RZEPAKU, transport firmowy, pomorskie, słupski, 76-231, tel.: 607 157 735

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-310, tel.: 697 461 299

05.12.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 609 352 749

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 500 kg, lubelskie, chełmski, 22-360, tel.: 782 978 804

05.12.2022 SPRZEDAM 14 BYKÓW, mięsny, 650 kg, podlaskie, hajnowski, 17-207, tel.: 606 701 863

04.12.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, kępiński, 63-645, tel.: 661 063 751

04.12.2022 SPRZEDAM 22 JAŁÓWKI, mieszaniec, 480 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 już za nami

Redakcja

31 stycznia w Hotelu 500 Tarnowo Podgórne (koło Poznania) odbył się Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0. To już trzecia edycja Kongresu, dawniej występująca pod nazwą Narodowy Dzień Świni. Tym razem wydarzenie zgromadziło przeszło 300 uczestników z całego kraju i z zagranicy, w tym: hodowców i producentów trzody chlewnej, lekarzy weterynarii, techników weterynarii, zootechników, pracowników akademickich, producentów pasz i dodatków paszowych oraz innych graczy z branży. 

 

W tym roku Kongres Trzoda 3.0 przeniósł się na poziom międzynarodowy, dzięki obecności zagranicznych prelegentów oraz przedstawicieli firm z aż 10 europejskich krajów takich, jak: Holandia, Belgia, Węgry, Niemcy, Francja, Litwa, Łotwa, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania. Uczestnicy mieli możliwość brania udziału w prelekcjach, odbywających się w ramach 3 sekcji: Zarządzanie, Żywienie oraz Dobrostan (przeznaczonej dla lekarzy weterynarii, techników weterynarii oraz zootechników).

 

W programie wydarzenia znalazły się niezwykle interesujące wykłady, które przyciągnęły na salę tłumy słuchaczy. Tematem przewodnim, który wywoływał mnóstwo emocji, był oczywiście Afrykański Pomór Świń. Prof. Elżbieta Szymańska z SGGW w Warszawie w obrazowy sposób omówiła kwestię oddziaływanie ASF na zmiany cen żywca wieprzowego w kraju. Z kolei p. Jacek Strzelecki (ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego) poruszył temat Afrykańskiego Pomoru Świń w Chinach, jak się okazało zagadnienia bardzo ciekawego dla słuchaczy – zarówno hodowców, jak i firm oraz pracowników akademickich.

 

Inne prelekcje bynajmniej nie odbiegały zainteresowaniem od tych, dotyczących ASF. Thomas Bruner (austriacki hodowca z Tomasziwka Farm na Ukrainie) mówił o swoim doświadczeniu w żywieniu trzody chlewnej bez stosowania antybiotyków. Z kolei Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo-Gospodarczej, Wilhelm Rekstys z Litewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej oraz Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej podzielili się ze słuchaczami istotnymi informacjami, dotyczącymi sytuacji na rynku trzody chlewnej w ich kraju.

 

W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.

 

W sekcji „Dobrostan” lekarze weterynarii (specjaliści ds. chorób trzody chlewnej) przyciągnęli słuchaczy na salę takimi tematami jak: „Bioasekuracja na poziomie stada, gospodarstwa”, „Afrykański pomór świń ognisko nr 28/2019, likwidacja 26-30.07.2019” oraz „Efektywność rozrodu, sterowanie rozrodem loch”. Moderatorem tej sekcji był lek. wet. Tomasz Kruppa ze Stowarzyszenia Globalwet, który przestawił temat zastosowania altrenogestu w codziennej pracy lekarza weterynarii.

 

Uczestnicy mieli także możliwość skontaktowania się z wieloma firmami, które prezentowały swoje rozwiązania stosowane w hodowli trzody chlewnej w ramach wystawy branżowej. W Kongresie wzięło udział łącznie 18 wystawców z Polski i z zagranicy. Partnerem Generalnym tegorocznej edycji była firma Viridis.

 

Podczas Kongresu Trzoda 3.0 odbyła się także konferencja prasowa, w której udział wzięli: dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW, p. Jacek Strzelecki (ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego) oraz lek. wet. Marek Pirsztuk (Powiatowy Lekarz Weterynarii w Augustowie). Głównym tematem konferencji była aktualna sytuacja na polskim i światowym rynku trzody chlewnej. Również tutaj, największe poruszenie wywoływał temat Afrykańskiego Pomoru Świń.

 

Nie da się ukryć, że Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 okazał się być dużym sukcesem. Firma InConventus Group już po raz kolejny pokazała, że organizacja konferencji o międzynarodowym zasięgu nie jest dla niej problemem. Organizatorzy już teraz planują kolejny Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 4.0. Więcej szczegółów na stronie internetowej: www.pig-congress.com. 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu