Polscy rolnicy przyzwyczaili się do prowadzenia produkcji trzody chlewnej w sytuacji rozprzestrzeniania się ASF w kraju. Pomimo zagrożenia ze strony tej choroby wielu producentów zdecydowało się rozwijanie produkcji świń.
Wysokie ceny skupu oraz korzystne prognozy cenowe na 2020 r. sprawiły, że połowie świń w Polsce według GUS w grudniu 2019 roku wzrosło do 11 215,5 tys. szt. (+1,7% r/r). Liczba macior w grudniu 2019 roku wzrosła do 756,9 tys. szt. (+1,6% r/r), w tym pogłowie loch prośnych wzrosło o 17,9 tys. sztuk (+3,6%) do 519,5 tys. sztuk.
Największy rozwój produkcji trzody chlewnej w ostatnich 12 miesiącach nastąpił w województwach: pomorskim(+11,3%), mazowieckim (+7,1%), łódzkim (+6,3%) i podlaskim (+6,2%). Znacząca likwidacja pogłowia nastąpiła w województwach: dolnośląskim (-19,3%), lubuskim (-14,7% i opolskim (-13,2%).
Po niewielkiej nadpodaży na europejskim rynku tuczników i spadku cen w pierwszych tygodniach 2020 roku cena wieprzowiny znowu zaczyna rosnąć. W notowaniach ISN jeszcze na początku piątego tygodnia 2020 r. ceny zostały utrzymane m. in. w Niemczech, Hiszpanii, Danii, Belgii i Austrii. Jedynie Francja ze względu na strajki utrudniające transport zanotowała spadek ceny w ostatnim tygodniu aż o 6 centów. Sytuacja we Francji jest jednak odosobniona. W Niderlandach od dwóch tygodni cena rośnie o 1 cent budząc optymistyczne nastroje również w innych krajach.
Uczestnicy rynku liczą na wzrost cen w lutym br. ze względu na spodziewany większy impuls popytowy ze strony Chin.
Na niemieckim rynku wieprzowiny odczuwane jest ożywienie, które w dniu 29/01/2020 przyniosło wzrost cen o 3 centy do wysokości 1,85 €/kg (wbc).
Krajowe skupy również zareagowały wzrostami cen. Zakłady mięsne płacą więcej o 20-30 groszy więcej za kilogram wagi poubojowej w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Źródło: Aleksander Dargiewicz (Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej)