Jak podaje portal The Reuters, Chiny w przyszłym roku obniżą cło importowe dla szeregu produktów, w tym m.in. na mrożoną wieprzowinę i awokado. Spowolnienie gospodarcze i wojna handlowa ze Stanami Zjednoczonymi zmuszają kraj do zwiększenia importu niektórych dóbr.
W przyszłym roku Chiny wprowadzą tymczasowe, bardzo niskie, taryfy importowe dla ponad 850 produktów.
Chiński minister finansów wyjaśnił, że zmiany taryf zostały wprowadzone w celu „zwiększenia importu produktów dotkniętych względnym niedoborem krajowym lub zagranicznych towarów specjalnych do codziennego spożycia”.
Stawka celna na mrożoną wieprzowinę zostanie obniżona do 8% z cła najbardziej uprzywilejowanego, jakim jest 12%. Chiny nie radzą sobie z wypełnieniem ogromnej luki w zaopatrzeniu na mięso wieprzowe przez nieustającą walkę z ASF.
Chiny importowały w listopadzie 229 707 ton wieprzowiny, co stanowi wzrost o ponad 150% w porównaniu z rokiem poprzednim. Import wieprzowiny w ciągu pierwszych 11 miesięcy roku wyniósł 1,733 miliona ton, co stanowi wzrost o 58% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Jednak przedstawiciele przemysłu mięsnego w Stanach Zjednoczonych twierdzą, że nie wydaje się to wpływać na obowiązujące taryfy odwetowe dla wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych. Taryfy na amerykańską wieprzowinę wynoszą obecnie do 72%.
Chiny i Stany Zjednoczone na początku grudnia ostudziły nieco przeciągającą się wojnę handlową. Ogłosiły porozumienie, które zmniejszy niektóre amerykańskie taryfy, w zamian za więcej chińskich zakupów amerykańskich produktów rolnych i innych towarów.
Pekin zapowiedział, że kraj otworzy swoje rynki na globalny handel.
Źródło:
The Reuters