Jak informowaliśmy wczoraj, potwierdzono wirusa ASF w tuszy dzika znalezionego w województwie lubuskim w odległości ok. 300 km od zachodniej granicy strefy czerwonej. Wirus został skokowo przeniesiony do rejonu, który bezpośrednio sąsiaduje z Wielkopolską – największym ośrodkiem koncentracji produkcji trzody chlewnej w Polsce.
Od miejsca potwierdzenia przypadku ASF u dzika do granicy z Niemcami pozostało niecałe 100 km. Możemy się domyślać, że do zakażenia doszło w okresie ostatnich 3-4 tygodni, kiedy liczba osób zbierających grzyby na tym terenie była duża. Wirus mógł zostać zawleczony również do innych rejonów przez nieświadomych grzybiarzy.
Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH wskazuje na kluczowe działania do natychmiastowego podjęcia.
1 - Priorytetowym celem działań administracji państwowej powinno być zabezpieczenie terenu przed penetracją osób postronnych. Nikt poza służbami weterynaryjnymi, leśnymi oraz innymi uprawnionymi osobami nie powinien mieć wstępu na ten teren.
2 - Konieczne jest przeczesanie całej okolicy, aby upewnić się, że nie ma w okolicy innych padłych dzików zarażonych ASF. Teren powinien zostać ogrodzony, a na jego granicach powinny pojawić się tablice ostrzegawcze zabraniające wstępu osobom postronnym.
3 - Wokół ogrodzonego terenu należy przeprowadzić intensywny odstrzał dzików. Badania odstrzelonych zwierząt powinny wykluczyć obecność wirusa w tuszach. W przypadku pozytywnego wyniku obszar ogrodzony powinien zostać odpowiednio powiększony.
4 - W wyznaczonej strefie czerwonej i żółtej należy wyeliminować wszystkie świnie utrzymywane bez wprowadzonych zasad bioasekuracji. Rolnicy, którzy zlikwidują produkcję świń w strefach powinni otrzymać odszkodowanie od skarbu państwa.
5 - Kluczowe jest niedopuszczenie do przenikania wirusa do stad świń oraz rozprzestrzenienia się wirusa na inne obszary (w szczególności do województwa wielkopolskiego).
6 - Ważnym elementem, który powinien być wzięty pod uwagę jest zabezpieczenie naszej granicy zachodniej przed przedostaniem się wirusa na teren Niemiec, gdyż może to grozić załamaniem rynku wieprzowiny w całej Unii Europejskiej.
Źródło: KZP-PTCH