kps

kojs

CenyRolnicze
02 grudnia 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0625 EUR EUR - 4.6002 GBP GBP - 5.4114 DKK DKK - 0.6186
Archiwum


02.12.2021 MATIF: pszenica GRU21-290,50 (+3,01%), kukurydza STY22-243,75 (+1,56%), rzepak LIS21-680,00 (+2,64%) [euro/t]

02.12.2021 SPRZEDAM 48 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-260, tel.: 607 096 480

02.12.2021 SPRZEDAM 20 BYKÓW, hf, 775 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 608 128 340

02.12.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

01.12.2021 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,40 zł/kg, średnia: 7,17 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

01.12.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-248, tel.: 661 564 461

01.12.2021 SPRZEDAM 15000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2 kg, wielkopolskie, poznański, 62-001, tel.: 504 284 593

30.11.2021 SPRZEDAM 25 TON GROCHU, transport firmowy, łódzkie, bełchatowski, 97-410, tel.: 782 213 912

29.11.2021 SPRZEDAM 35 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-090, tel.: 796 360 741

29.11.2021 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 792 294 254

28.11.2021 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, siemiatycki, 17-300, tel.: 609 089 738

28.11.2021 SPRZEDAM 50 000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2,40-3,00 kg, wielkopolskie, tel.: 500 215 997

28.11.2021 KUPIĘ 10 BYCZKÓW, mieszaniec, 120 kg, podkarpackie, lubaczowski, 37-611, tel.: 781 050 365

28.11.2021 SPRZEDAM 1 JAŁÓWKĘ, mieszaniec, 550 kg, lubelskie, puławski, 24-100, tel.: 506 703 345

27.11.2021 SPRZEDAM 16 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-460, tel.: 600 382 166

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

Czarny scenariusz zaczyna się realizować. ASF w Lubuskiem - co teraz?

Redakcja

Jak informowaliśmy wczoraj, potwierdzono wirusa ASF w tuszy dzika znalezionego w województwie lubuskim w odległości ok. 300 km od zachodniej granicy strefy czerwonej. Wirus został skokowo przeniesiony do rejonu, który bezpośrednio sąsiaduje z Wielkopolską – największym ośrodkiem koncentracji produkcji trzody chlewnej w Polsce.

Od miejsca potwierdzenia przypadku ASF u dzika do granicy z Niemcami pozostało niecałe 100 km. Możemy się domyślać, że do zakażenia doszło w okresie ostatnich 3-4 tygodni, kiedy liczba osób zbierających grzyby na tym terenie była duża. Wirus mógł zostać zawleczony również do innych rejonów przez nieświadomych grzybiarzy.


Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH wskazuje na kluczowe działania do natychmiastowego podjęcia.

1 - Priorytetowym celem działań administracji państwowej powinno być zabezpieczenie terenu przed penetracją osób postronnych. Nikt poza służbami weterynaryjnymi, leśnymi oraz innymi uprawnionymi osobami nie powinien mieć wstępu na ten teren.

2 - Konieczne jest przeczesanie całej okolicy, aby upewnić się, że nie ma w okolicy innych padłych dzików zarażonych ASF. Teren powinien zostać ogrodzony, a na jego granicach powinny pojawić się tablice ostrzegawcze zabraniające wstępu osobom postronnym.

3 - Wokół ogrodzonego terenu należy przeprowadzić intensywny odstrzał dzików. Badania odstrzelonych zwierząt powinny wykluczyć obecność wirusa w tuszach. W przypadku pozytywnego wyniku obszar ogrodzony powinien zostać odpowiednio powiększony.

4 - W wyznaczonej strefie czerwonej i żółtej należy wyeliminować wszystkie świnie utrzymywane bez wprowadzonych zasad bioasekuracji. Rolnicy, którzy zlikwidują produkcję świń w strefach powinni otrzymać odszkodowanie od skarbu państwa.

5 - Kluczowe jest niedopuszczenie do przenikania wirusa do stad świń oraz rozprzestrzenienia się wirusa na inne obszary (w szczególności do województwa wielkopolskiego).

6 - Ważnym elementem, który powinien być wzięty pod uwagę jest zabezpieczenie naszej granicy zachodniej przed przedostaniem się wirusa na teren Niemiec, gdyż może to grozić załamaniem rynku wieprzowiny w całej Unii Europejskiej.

 

Źródło: KZP-PTCH

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu