W pierwszym półroczu br. spadł eksport duńskiej wieprzowiny do Niemiec i Polski. Z tego kierunku napłynęło do nas o 12,7 proc. mniej mięsa wieprzowego i żywca niż w porównywalnym okresie 2018 r.
Duńscy eksporterzy wieprzowiny dostarczyli do Niemiec znacznie mniej towarów w pierwszej połowie 2019 r. niż to miało miejsce w analogicznym okresie poprzedniego roku. Według danych organizacji duńskiego przemysłu rolno-spożywczego (L & F) do Niemiec sprzedano łącznie 141 079 ton wieprzowiny, czyli 29,1% mniej niż w pierwszych sześciu miesiącach 2018 r. Spadł również eksport żywca wieprzowego - mierzony masą tuszy - o 3,3% do 100 759 ton.
W innych krajach UE sprzedaż duńskich eksporterów świń i ich mięsa również spadła. Ogółem wolumen sprzedany do Polski spadł o 12,7% do 137 614 ton w pierwszej połowie roku. Również po raz pierwszy od dłuższego czasu spadł eksport żywych zwierząt - o 8,4% do 84 179 ton. To samo dotyczyło Włoch z ubytkiem 18,4% do 54 685 ton. Z kolei sytuacja wyglądała inaczej w Holandii i Hiszpanii, gdzie duński eksport wzrósł odpowiednio o 5,6% i 33,5%. Przyczynił się do tego głównie wyższy eksport żywego inwentarza, który stanowił prawie połowę całego handlu.
Podczas gdy działalność duńskich eksporterów na rynku unijnym była słabsza, sprzedaż w krajach trzecich wzrosła. Od stycznia do czerwca 2019 r. Dania wyeksportowała 292 734 ton wieprzowiny do krajów spoza UE. Odpowiada to wzrostowi o 11,4% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Znacząco do tego wyniku przyczyniła się sprzedaż do Chin, która wzrosła o 30,7% do 146 896 ton. Ogółem w pierwszym półroczu br. Dania dokonała wywozu 896 939 ton wieprzowiny, w tym żywych zwierząt. Było to o 85 110 t, czyli 8,7% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Źródło: SUS Online