Produkcja wieprzowiny w Polsce stanowi 12% produkcji rolno-spożywczej, której wielkość wynosi 100 mld złotych. Pomimo problemów strukturalnych oraz wieloletnich zaniedbań, które doprowadziły do spadku krajowego pogłowia świń i wzrostu importu, branża produkcji wieprzowiny należy do najważniejszych sektorów krajowego rolnictwa.
Kraje Unii Europejskiej produkują więcej żywności niż wynoszą potrzeby ludności zamieszkującej na jej terytorium. Dotyczy to również wieprzowiny i produktów wieprzowych. Wskaźnik samowystarczalności UE w wieprzowinę w 2017 roku wyniósł 114. Rezultatem wysokiej podaży jest silna konkurencja podmiotów produkujących wyroby wieprzowe zarówno na rynku wspólnotowym, jak i rynkach trzecich. Jednym z najważniejszych warunków utrzymania się produktów na rynku żywności jest ich jakość. Nawet drobne potknięcia dotyczące jakości mięsa wieprzowego mogą wyeliminować ich producentów z rynku.
Konsumenci z roku na rok przywiązują coraz większą uwagę do jakości nabywanych produktów wieprzowych. Co prawda nie są oni w stanie ocenić w momencie zakupu czy kupowany towar nie stwarza zagrożeń dla ich zdrowia, dlatego odpowiedzialność za jakość produktu spoczywa na producencie. To producent zobowiązany jest do wprowadzenia odpowiednich systemów bezpieczeństwa żywności, które nadzorowane są przez państwowe służby we wszystkich krajach unijnych. Kraje członkowskie Unii Europejskiej mają wspólny standard bezpieczeństwa żywności gwarantujący konsumentowi, że nabywana przez niego żywność nie stwarza zagrożenie dla jego zdrowia. W odniesieniu do wieprzowiny prawo żywnościowe obejmuje m. in. produkcję żywca wieprzowego i pasz, zasady leczenia zwierząt oraz przetwórstwo. Przedsiębiorstwa produkujące wieprzowinę są zobowiązane do monitorowania jakości produkowanej wieprzowiny na wszystkich etapach produkcji. Urzędową kontrolę przestrzegania zasad bezpieczeństwa sprawują powołane do tego służby państwowe. Za naruszenie obowiązków związanych z produkcją żywności odpowiedzialność ponoszą producenci.
Oprócz najbardziej znanych systemów jakości stosowanych przy produkcji wieprzowiny takich jak HACCP czy ISO (9000 i 22000) wprowadzone są również krajowe i wspólnotowe systemy gwarantowanej jakości żywności: Pork Quality System (PQS), QAFP (Quality Assurance for Food Products), czy „Jakość Tradycja”. Systemy te obejmują wszystkie etapy produkcji od pola do stołu, w tym dobór ras, produkcje pasz, dobrostan zwierząt, ubój, przetwórstwo i dystrybucję, gwarantując bezpieczeństwo produktów wieprzowych. Przestrzeganie wymagań systemów jakościowych kontrolowane jest przez niezależne akredytowane podmioty.
Do największych zagrożeń dla polskiego sektora wieprzowiny takich jak rozszerzający się ASF, rozdrobniona struktura produkcji żywca wieprzowego, opory społeczne przed nowymi inwestycjami, uzależnienie produkcji krajowej od importu prosiąt, doliczyć można również nieodpowiedzialne próby podważania jakości wieprzowiny i bezpieczeństwa produktów wieprzowych dla konsumentów. Doniesienia o rzekomych zagrożeniach pojawiają się od czasu do czasu w mediach krajowych i zagranicznych. Byliśmy słusznie oburzeni na nieuczciwą konkurencję ze strony Czech, które rozpętały nieuzasadnioną kampanię medialną na temat szkodliwości polskiej żywności. Obecnie ze zdumieniem obserwujemy dyskusję na temat rzekomej szkodliwości polskiej wieprzowiny w mediach krajowych. Trwa kampania wyborcza i kandydaci do parlamentu chcą za wszelką cenę zwrócić na siebie uwagę, wykorzystując nieprawdziwe argumenty naruszające dobre imię branży. A przecież rynek mięsa jest niezwykle wymagającym rynkiem. Każdy wywołany nawet najdrobniejszy kryzys w sektorze wywołuje ogromne reperkusje ekonomiczne i wizerunkowe, które są trudne do odwrócenia.
Źródło: Aleksander Dargiewicz, KZP-PTCH
Może zainteresuje Cię również:
Wieprzowina przebije kurczaka
Według amerykańskiego departamentu rolnictwa, wieprzowina bę
W tym roku produkcja unijnej wieprzowiny spadnie
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej s
Prognozy dla europejskiego rynku wieprzowiny nie s
Zgodnie z prognozami Rabobanku, w pierwszym kwartale bieżące
Dlaczego w kiełbasie nie ma wieprzowiny? Potrzebn
- W drodze negocjacji wejścia do Unii Europejskiej zaprzepaś
W ciągu dekady produkcja wieprzowiny w UE spadnie
Zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2020-
Holendrzy pomagają budować świńską potęgę Chin
Konsorcjum dwunastu holenderskich firm z sektora rolnictwa i
Druga fala pandemii oznacza ogromne kłopoty dla br
W całej Europie rozprzestrzenia się pandemia Covid-19. Jej w
Chiny tworzą świńską kolonię w Argentynie. Miliard
Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Handlu Międzynarodowego A
Argentyna zostanie chińską fabryką wieprzowiny?
W świetle problemów związanych z afrykańskim pomorem świń (A
Unijny rynek zapełnił się elementami z kością, szc
Poseł Krzysztof Jurgiel wystąpił do Komisji Europejskiej z i
Rosja: produkcja wieprzowiny w pierwszym trymestrz
Rosyjska produkcja wieprzowiny w pierwszych czterech miesiąc
Chiny budują super rzeźnię. Zakład będzie zabijał
Techbank Food, szósty co do wielkości producent trzody chlew
Po raz pierwszy od trzech lat liczba świń poddanyc
Jak wynika ze wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycz
Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. Produkcja wieprzow
Izba Rolnicza Dolnej Saksonii zakłada, że produkcja trzody c
Chiny biją rekordy w imporcie wieprzowiny. Wirus A
Chiny, największy na świecie konsument wieprzowiny, zaimport
Hiszpania zarabia krocie na eksporcie wieprzowiny
Główny producent trzody chlewnej w Unii Europejskiej umacnia
Rośnie rosyjska produkcja wieprzowiny, a ceny idą
Według National Union of Pig Breeders, rosyjski przemysł wie
Sektor mięsny w USA i Kanadzie zmaga się z deficyt
Wiodące firmy z sektora mięsnego w USA i Kanadzie uważają, ż
KZP-PTCh: Mięsa nie zabraknie
- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecz
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
Szybki wzrost cen wieprzowiny w Danii. Konsumenci
Duńscy producenci wieprzowiny mogą cieszyć się z dużego eksp
Koronawirus wpływa na rynek wieprzowiny. Ceny w Ch
Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i zbliżyły się d
Ożywienie na rynku trzody chlewnej. Optymistyczne
Polscy rolnicy przyzwyczaili się do prowadzenia produkcji tr
Światowa produkcja wieprzowiny spadnie w przyszłym
Amerykański departament rolnictwa USDA zapowiada dramatyczny
Chiny produkują coraz cięższe świnie. Sprzedaż soi
Chińscy rolnicy hodują coraz cięższe świnie, aby czerpać zys
Świat nie zrezygnuje z wieprzowiny. W ciągu dekady
Wg ostatniej prognozy Organizacji Współpracy Gospodarczej i
W najbliższym czasie możemy spodziewać się wzrostu
Według Rabobank pogłowie świń w Chinach spadło o 40% r/r. Po
Wyraźny spadek niemieckiej produkcji trzody chlewn
Spadek uboju świń w Niemczech był kontynuowany w kwietniu. W
W ciągu najbliższej dekady europejska produkcja wi
Prezes zakładu mięsnego Vion, Ronald Lotgerink, spodziewa si
Hiszpańska produkcja wieprzowiny wzrasta szybciej
W pierwszym kwartale tego roku hiszpański eksport świeżej i
Minister Ardanowski o produkcji trzody chlewnej: M
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski wz
W pierwszym kwartale br. w Niemczech spadły uboje
W pierwszym kwartale 2019 r. do niemieckich rzeźni dostarczo
Rekordowy eksport amerykańskiej wieprzowiny do Chi
Chiński deficyt wieprzowiny w 2019 roku szacowany jest na 10
Niemcy nadal największym producentem wieprzowiny w
W pierwszych 11 miesiącach 2018 r. głównym producentem wiepr
Rośnie produkcja trzody chlewnej w Danii i Hiszpan
Rynek wieprzowiny w 2018 roku rozczarował producentów żywca.
Jakie są najważniejsze zagrożenia dla produkcji tr
Wg Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej
Czy producentom trzody chlewnej jest potrzebny Fun
Pojawia się coraz więcej krytycznych opinii w stosunku do fu
Analitycy zapowiadają wzrost sprzedaży belgijskiej
W zakresie eksportu poza UE, w ciągu pierwszych trzech kwart
Większa produkcja żywca i wzrost importu wieprzowi
W okresie przedświątecznym zwykle na rynku pojawia więcej tu
Zmniejszenie produkcji trzody chlewnej w Niemczech
W pierwszych 9 miesiącach 2018 r. w Niemczech dokonano uboju
Portugalska wieprzowina pojedzie do Chin i Korei P
Producenci portugalscy będą mogli eksportować wieprzowinę na
Niechciany import niszczy polskich hodowców trzody
Podczas zeszłotygodniowej sejmowej komisji rolnictwa, poseł
Niemiecka branża wieprzowiny od dwóch lat pozostaj
- W każdą środę śledzimy ceny wieprzowiny na rynku nie
Niemieccy rolnicy ograniczają produkcję wieprzowin
Rynek tuczników w Europie w ostatnich tygodniach stabilizowa
Rośnie produkcja i eksport hiszpańskiej wieprzowin
W maju Hiszpania wyprodukowała ponad 2 miliony ton wieprzowi
W pierwszych pięciu miesiącach roku Polska zwiększ
Dane Eurostatu analizowane przez AHDB pokazują, że w maju pr
W ciągu 7 miesięcy Ukraina wyprodukowała 2,6 mln s
Ukraińscy producenci sprzedali 2,61 miliona sztuk trzody chl
Hodowla trzody chlewnej wciąż może przynosić zyski
Hodowla trzody chlewnej to jedna z tradycyjnych gałęzi polsk
Meksyk zwiększa produkcję wieprzowiny
Według analityków, meksykański przemysł wieprzowy zwiększy i
Za Odrą rośnie produkcja wieprzowiny
W pierwszym kwartale 2018 r. produkcja wieprzowiny w Niemcze
Eksperci przewidują wzrost produkcji wieprzowiny w
Najnowszy raport Rabobank (Pork Quarterly Q2 2018) prognozuj
KZP-PTCH: Branża wieprzowiny w USA w środku polity
Branża produkcji wieprzowiny w USA znalazła się w środku pol
KE zakłada wzrost produkcji wieprzowiny w 2018 rok
Jak informuje KZP-PTCH, ostatni raport KE “Short-term outloo
Tajwan otworzył swój rynek dla włoskiej wieprzowin
Produkty wieprzowe z Włoch, w tym renomowana szynka parmeńsk
KZP-PCH ws. raportu NIK o stosowaniu antybiotyków
Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej, p
1/3 rolników na Podkarpaciu chciałaby hodować trzo
Badanie przeprowadzone przez Agencję Badawczą PBS na zleceni
KZP-PTCH: Prognozy wzrostu produkcji unijnej wiepr
W 2017 roku nastąpił spadek produkcji unijnej wieprzowiny o