zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

KZP-PTCH: nieuzasadnione podważanie jakości polskiej wieprzowiny może spowodować trudne do odwrócenia konsekwencje dla sektora

Redakcja

Produkcja wieprzowiny w Polsce stanowi 12% produkcji rolno-spożywczej, której wielkość wynosi 100 mld złotych. Pomimo problemów strukturalnych oraz wieloletnich zaniedbań, które doprowadziły do spadku krajowego pogłowia świń i wzrostu importu, branża produkcji wieprzowiny należy do najważniejszych sektorów krajowego rolnictwa.

Kraje Unii Europejskiej produkują więcej żywności niż wynoszą potrzeby ludności zamieszkującej na jej terytorium. Dotyczy to również wieprzowiny i produktów wieprzowych. Wskaźnik samowystarczalności UE w wieprzowinę w 2017 roku wyniósł 114. Rezultatem wysokiej podaży jest silna konkurencja podmiotów produkujących wyroby wieprzowe zarówno na rynku wspólnotowym, jak i rynkach trzecich. Jednym z najważniejszych warunków utrzymania się produktów na rynku żywności jest ich jakość. Nawet drobne potknięcia dotyczące jakości mięsa wieprzowego mogą wyeliminować ich producentów z rynku.

Konsumenci z roku na rok przywiązują coraz większą uwagę do jakości nabywanych produktów wieprzowych. Co prawda nie są oni w stanie ocenić w momencie zakupu czy kupowany towar nie stwarza zagrożeń dla ich zdrowia, dlatego odpowiedzialność za jakość produktu spoczywa na producencie. To producent zobowiązany jest do wprowadzenia odpowiednich systemów bezpieczeństwa żywności, które nadzorowane są przez państwowe służby we wszystkich krajach unijnych. Kraje członkowskie Unii Europejskiej mają wspólny standard bezpieczeństwa żywności gwarantujący konsumentowi, że nabywana przez niego żywność nie stwarza zagrożenie dla jego zdrowia. W odniesieniu do wieprzowiny prawo żywnościowe obejmuje m. in. produkcję żywca wieprzowego i pasz, zasady leczenia zwierząt oraz przetwórstwo. Przedsiębiorstwa produkujące wieprzowinę są zobowiązane do monitorowania jakości produkowanej wieprzowiny na wszystkich etapach produkcji. Urzędową kontrolę przestrzegania zasad bezpieczeństwa sprawują powołane do tego służby państwowe. Za naruszenie obowiązków związanych z produkcją żywności odpowiedzialność ponoszą producenci.

Oprócz najbardziej znanych systemów jakości stosowanych przy produkcji wieprzowiny takich jak HACCP czy ISO (9000 i 22000) wprowadzone są również krajowe i wspólnotowe systemy gwarantowanej jakości żywności: Pork Quality System (PQS), QAFP (Quality Assurance for Food Products), czy „Jakość Tradycja”. Systemy te obejmują wszystkie etapy produkcji od pola do stołu, w tym dobór ras, produkcje pasz, dobrostan zwierząt, ubój, przetwórstwo i dystrybucję, gwarantując bezpieczeństwo produktów wieprzowych. Przestrzeganie wymagań systemów jakościowych kontrolowane jest przez niezależne akredytowane podmioty.

Do największych zagrożeń dla polskiego sektora wieprzowiny takich jak rozszerzający się ASF, rozdrobniona struktura produkcji żywca wieprzowego, opory społeczne przed nowymi inwestycjami, uzależnienie produkcji krajowej od importu prosiąt, doliczyć można również nieodpowiedzialne próby podważania jakości wieprzowiny i bezpieczeństwa produktów wieprzowych dla konsumentów. Doniesienia o rzekomych zagrożeniach pojawiają się od czasu do czasu w mediach krajowych i zagranicznych. Byliśmy słusznie oburzeni na nieuczciwą konkurencję ze strony Czech, które rozpętały nieuzasadnioną kampanię medialną na temat szkodliwości polskiej żywności. Obecnie ze zdumieniem obserwujemy dyskusję na temat rzekomej szkodliwości polskiej wieprzowiny w mediach krajowych. Trwa kampania wyborcza i kandydaci do parlamentu chcą za wszelką cenę zwrócić na siebie uwagę, wykorzystując nieprawdziwe argumenty naruszające dobre imię branży. A przecież rynek mięsa jest niezwykle wymagającym rynkiem. Każdy wywołany nawet najdrobniejszy kryzys w sektorze wywołuje ogromne reperkusje ekonomiczne i wizerunkowe, które są trudne do odwrócenia.

 

Źródło: Aleksander Dargiewicz, KZP-PTCH

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu