kps

kojs

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Wg ministerstwa rolnictwa import prosiąt stanowi ok. 36% ubojów całkowitych

Redakcja

Jak podaje resort rolnictwa, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. import żywych świń wyniósł 2 670 tys. sztuk w tym 2 624 tys. sztuk trzody o masie mniejszej niż 50 kg (prosięta i warchlaki). W stosunku do analogicznego okresu 2018 r. był on mniejszy o 9,4% i 7,7%. W ubiegłym roku import trzody o masie mniejszej niż 50 kg wyniósł wg ministerstwa 7,4 mln sztuk. Jak informują urzędnicy, w 2018 r. import mięsa wieprzowego wyniósł 763 432 ton, natomiast w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. było to 297 566 ton. 

 

Wiceminister Rafał Romanowski poinformował, iż stan pogłowia trzody chlewnej na dzień 30 czerwca każdego roku Główny Urząd Statystyczny podaje w połowie września danego roku, w związku z tym w chwili obecnej dostępne są dane GUS dotyczące pogłowia w grudniu 2018 r. – 11 028 tys. sztuk. Zgodnie z danymi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa sporządzonymi na podstawie zgłoszeń składanych przez posiadaczy zwierząt w biurach powiatowych ARiMR, według stanu bazy danych, na dzień 5 sierpnia br. pogłowie świń wynosi 11 655 tys. sztuk.

 

Pracownik resortu rolnictwa poinformował, iż w 2018 r. import żywych świń wyniósł 8 208 tys. sztuk, w tym 7 412 tys. sztuk trzody o masie mniejszej niż 50 kg (prosięta i warchlaki). W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. wyniósł on odpowiednio 2 670 tys. sztuk i 2 624 tys. sztuk. W stosunku do analogicznego okresu 2018 r. był on mniejszy o 9,4% i 7,7%.

 

Dalej Romanowski podaje, iż zgodnie z danymi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa liczba świń zgłoszonych jako urodzone w Polsce wyniosła w 2018 r. 17,6 mln sztuk. Import trzody o masie mniejszej niż 50 kg (prosięta i warchlaki) wyniósł natomiast 7,4 mln sztuk. Według IERiGŻ, jeśli weźmie się pod uwagę uboje całkowite (nie bilansowane handlem zagranicznym, tj. nie powiększone o eksport i nie pomniejszone o import), to można szacować, że import prosiąt stanowi ok. 36% ubojów całkowitych. Jest to prawdopodobna skala udziału produkcji pochodzącej z importowanych prosiąt w produkcji całkowitej. Pozostałe ok. 64% to prawdopodobny tucz w oparciu o prosięta krajowe.

 

Jak podaje Romanowski, według nieostatecznych danych GUS, spożycie mięsa wieprzowego (bez podrobów) wyniosło w 2018 r. ok. 40 kg/mieszkańca i było wyższe niż w 2017 r. o ok. 1,8 kg/mieszkańca. Z bilansów mięsa wieprzowego sporządzanych przez GUS (Rocznik Statystyczny Rolnictwa) wynika, że udział importu mięsa surowego, tłuszczów i podrobów oraz przetworów w przeliczeniu na mięso w spożyciu mięsa wieprzowego, tłuszczów i podrobów w 2017 r. wynosił ok. 42%. Według nieostatecznych danych Ministerstwa Finansów, w 2018 r. import mięsa wieprzowego (kod CN 0203) wyniósł 763 432 ton, natomiast w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. (ostatnie dostępne dane) 297 566 ton.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu