Według Rabobank pogłowie świń w Chinach spadło o 40% r/r. Powodem tak drastycznego zmniejszenia się liczby świń było rozprzestrzenienie się wirusa ASF na większość terytorium kraju. Chińska produkcja wieprzowiny będzie spadała przez kolejne 12 miesięcy. Eksperci uważają, że odbudowa pogłowia i produkcji wieprzowiny w Chinach może potrwać 5 lat.
Ceny żywca wieprzowego wzrosły do 22 juanów/kg. Ceny mrożonej wieprzowiny nie rosną tak szybko z powodu uwalniania na rynek znaczącej ilości zapasów zgromadzonych w chińskich chłodniach i mroźniach. Pod koniec bieżącego roku eksperci prognozują rekordowe ceny powyżej 30 juanów/kg żywca.
Rozprzestrzeniający się wirus ASF na świecie wywiera coraz większą presję na handel wieprzowiną. Z jednej strony obserwujemy spadek produkcji wieprzowiny w krajach azjatyckich dotkniętych chorobą, wzrost światowego popytu i rosnące ceny. Z drugiej, poza USA, nie widać zdecydowanego wzrostu produkcji. W krajach unijnych dotkniętych wirusem ASF brak jest optymizmu do rozwijania produkcji pomimo, że większy eksport z UE do Chin podniesie ceny żywca wieprzowego nie tylko w krajach eksportujących, ale w całej Unii Europejskiej. W USA oczekiwany jest wzrost produkcji w 2 połowie 2019 roku. Jednakże wojna handlowa pomiędzy Chinami i USA może uniemożliwić eksport nadwyżki mięsa wieprzowego do Państwa Środka.
Ogłoszenie przez rząd USA nowych 10% taryf celnych na chińskie produkty od 1 września 2019 roku oraz informacja o chińskich retorsjach wstrzymujących import wszystkich produktów rolnych pochodzących z USA spowodowało spadek notowań wieprzowiny na giełdzie w Chicago. Cena tusz wieprzowych spadła w kontraktach na październik 2019 do 64 ₵/funt (-7₵ t/t) oraz do 61 ₵/funt (-9₵ t/t) w kontraktach na grudzień 2019 r.
- Jeżeli wojna handlowa Chiny-USA potrwa dłużej możemy spodziewać się w krótkim czasie wzmożonego chińskiego importu wieprzowiny z krajów unijnych w szczególności z Niemiec, Hiszpanii, Danii i Holandii, co przełoży się na wzrost cen żywca wieprzowego na rynku unijnym - ocenia Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Źródło: KZP-PTCh