W porównaniu do pierwszych trzech miesięcy ubiegłego roku, w pierwszym kwartale 2019 r. duńscy eksporterzy wieprzowiny dostarczali zauważalnie mniej towarów do Niemiec. Mniej mięsa wieprzowego pojechało też do Polski – spadek o blisko 11 proc do 28 806 ton.
Według danych z organizacji duńskiego przemysłu rolno-spożywczego (L & F), 77 745 ton wieprzowiny, w tym produktów ubocznych, zostało sprzedanych do Niemiec. Było to o 21 047 ton mniej (spadek o 21,3%) niż w pierwszych trzech miesiącach 2018 r. Z drugiej strony eksport rzody chlewnej wzrósł o 4,5% do 1,71 mln prosiąt oraz świń do 160 kg o połowę - do 32 470 świń.
W innych krajach UE również odnotowano słabsze wyniki dostawców wieprzowiny, choć nie było to tak odczuwalne jak w przypadku Niemiec. Zatem w porównaniu do pierwszego kwartału 2018 r. wolumen sprzedany do Polski zmniejszył się o 10,9% do 28 806 ton, a dostawy do Włoch o 12,5% do 23 794 ton. Dla kontrastu, działalność w Zjednoczonym Królestwie wzrosła o 11,7% do 50 776 ton, ponieważ importerzy na Wyspach zaopatrzyli się w zapasy z powodu niepewnego wyniku Brexitu.
Ogólnie rzecz biorąc, duńscy dostawcy sprzedali w pierwszym kwartale br. 210 438 ton wieprzowiny. Do krajów unijnych Duńczycy wyeksportowali o 13 % mniej towarów. Wzrosła natomiast sprzedaż do krajów trzecich. Od stycznia do marca 2019 r. Dania wyeksportowała 145 316 ton wieprzowiny do krajów spoza UE. Stanowiło to wzrost o 5,1% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. Przyczyniła się do tego sprzedaż do Chin, która wzrosła o 15,0% do 68 846 ton.