W tym roku Komisja Europejska oczekuje nieznacznego spadku uboju świń, podczas gdy ich ceny znacznie wzrosną. Najwyższych stawek za tuczniki można spodziewać się w trzecim kwartale roku.
Oczekuje się, że uniijny ubój świń spadnie o 3% w pierwszej połowie roku. Tymczasowe dane dotyczące uboju z niektórych państw członkowskich potwierdzają dotychczasowy trend spadkowy. Aby potwierdzić ten trend, potrzebne będą jednak dane z większej liczby krajów.
Druga połowa roku powinna przynieść stabilizację. Ubój ma spaść o 1% ogółem w 2019 roku. Produkcja powinna być stabilna, jeśli waga tuszy wzrośnie. ASF pozostaje źródłem niepewności dla produkcji w UE. Istnieje duże niebezpieczeństwo rozprzestrzeniania się choroby na inne państwa członkowskie, zwłaszcza w populacji dzików. Może to zakłócić łańcuchy dostaw i przyszłe poziomy produkcji.
Ceny trzody chlewnej gwałtownie wzrosły na początku tego roku. Oczekuje się, że ceny będą kształtować się na poziomie 173 EUR / 100 kg w drugim kwartale, co jest zasadniczo zgodne z obecnymi poziomami. Oczekuje się dalszego wzrostu w trzecim kwartale, średnio 183 EUR / 100 kg, zanim pod koniec roku stawka zaczniesezonowo spadać.
Ceny zazwyczaj osiągają szczyt w okresie letnim, odzwierciedlając niższe poziomy produkcji o tej porze roku. Oczekuje się, że eksport wieprzowiny do Chin wzrośnie również w drugiej połowie roku, co byłoby korzystne dla kształtowania cen.
ASF w Chinach wyraźnie powoduje pewną niepewność co do zmian cen. Ważne będzie, jak rozwijają się licencje eksportowe. Jeśli więcej zakładów może uzyskać zezwolenie na eksport do Chin, szanse na podwyżki wzrosną. Z drugiej strony, jeśli cła na amerykańską wieprzowinę zostaną zredukowane lub zniesione, większa globalna konkurencja może sprawić, że perspektywy będą nieco mniej pozytywne.
Źródło: AHDB