Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
02 czerwca 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3,9303 EUR EUR - 4,3902 GBP GBP - 4,9334 DKK DKK - 0,5890
Archiwum
01.06.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 186,50 (- 0,93%), kukurydza CZE20 - 168,50 (+ 0,90%), rzepak SIE20 - 371,00 (+ 0,34%) [euro/tona] +++ +++ +++ 01.06.2020 12:43 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,60 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

W ciągu najbliższej dekady europejska produkcja wieprzowiny może się totalnie załamać

Redakcja

Prezes zakładu mięsnego Vion, Ronald Lotgerink, spodziewa się znacznego spadku spożycia wieprzowiny w północno-zachodniej Europie w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Szef holenderskiej firmy mięsnej szacuje redukcję na poziomie ok. 20% i uzasadnił to zmieniającymi się nawykami żywieniowymi.

 

Według Lotgerinka konsumenci w Europie kładą coraz większy nacisk na dobrostan zwierząt i ochronę środowiska. Jak stwierdził, dla klientów Vion w Chinach bezpieczeństwo żywności jest głównym wyznacznikiem i ten kierunek eksportu może być fundamenetm dla dalszej produkcji trzody chlewnej w Holandii. Można jednak spodziewać się, że zdyscyplinowani Chińczycy w ciągu kilku lat odbudują swoje stado świń i powrócą do wysokiej wydajnosci produkcji wolnej od ASF wieprzowiny. Jak uważa szef Vion, w rezultacie chiński import wieprzowiny z Europy spadnie w ciągu dekady o 80%”. 


Zdaniem dyrektora zarządzającego Vion, holenderscy hodowcy trzody chlewnej nadal mają przed sobą dobrą przyszłość, jeśli realizują nietypowe koncepcje dostaw, oparte na życzeniach klientów w kraju i za granicą. - To jedyny sposób, w jaki możemy konkurować na rynku światowym – powiedział Lotgerink. Dodał, że holenderska świnia może stać się marką premium, dla której można osiągnąć wyższe ceny.

Może zainteresuje Cię również:

Wpływ stresu cieplnego na maciory i prosięta

Wysokie temperatury mogą być niekorzystne zwłaszcza w chowie

Po raz pierwszy od trzech lat liczba świń poddanyc

Jak wynika ze wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycz

Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. Produkcja wieprzow

Izba Rolnicza Dolnej Saksonii zakłada, że produkcja trzody c