kojs

skiba

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 209,50 (-2,78%), kukurydza CZE24: 204,25 (-1,09%), rzepak MAJ24: 450,75 (-1,26%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

18.04.2024 SPRZEDAM 250 TUCZNIKÓW, 126 kg, 57%, łódzkie, piotrkowski, 97-318, tel.: 571 458 107

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

GK Gobarto: 500 mln zł przychodów i ponad 22 mln zł EBITDA w I kwartale 2019 r.

Redakcja

W I kwartale 2019 roku Grupa Kapitałowa Gobarto wypracowała 5,5 mln zł skonsolidowanego zysku netto przy przychodach w wysokości ponad 500 mln zł. Zysk EBITDA (zysk powiększony o amortyzację) wyniósł 22,74 mln zł.

 

Po zeszłorocznych spadkach cen żywca wieprzowego, w I kwartale br. w Unii Europejskiej odnotowane zostały pierwsze wzrosty. W marcu br. średnia cena klasy E w UE-28 wyniosła 142,12 EUR/100 kg i była o prawie 5 proc. wyższa od notowanej w grudniu 2018 r. Podobnie jak w przypadku cen europejskich, również w Polsce ceny żywca wieprzowego w I kw. br. charakteryzowały się trendem wzrostowym. W marcu średnia cena wyniosła 4,48 zł/kg i była o ponad 7 proc. wyższa niż w grudniu 2018. W związku z bardzo niskim poziomem cen notowanym w 2018 roku, produkcja trzody chlewnej była mało opłacalna. Jednym z efektów tego zjawiska było niższe pogłowie świń, które w grudniu 2018 roku wyniosło ponad 11 mln sztuk i było mniejsze niż w grudniu 2017 roku o 880 tys. sztuk (7,4 proc.). Obserwowany jednak wzrost poziomu cen w 2019 roku może oznaczać stopniową poprawę opłacalności produkcji trzody chlewnej, co w konsekwencji powinno doprowadzić do wzrostu pogłowia. Mimo nie najlepszej koniunktury dla producentów, w okresie styczeń-luty 2019 r. polski eksport mięsa wieprzowego wykazał wzrost o ok. 12,7 proc. z 85 do 96 tys. ton. Spadek odnotował natomiast import – o ok. 2,5 proc. wobec analogicznego okresu 2018 roku. W strukturze polskiego eksportu dominują Niemcy z wielkością na poziomie ponad 14,2 tys. ton. Tuż za nimi plasują się USA z wielkością ponad 14,1 tys. ton.

 

W I kwartale 2019 roku Grupa Gobarto wypracowała 5,5 mln zł skonsolidowanego zysku netto przy przychodach wynoszących ponad 500 mln zł. Przychody z eksportu wyniosły 62,31 mln zł, co dało 12,44 proc. udziału w przychodach ogółem. Zysk EBITDA wyniósł 22,74 mln zł, z kolei zysk operacyjny został wypracowany do wartości 9,56 mln zł.

Najlepszy wynik w Grupie zanotował segment Mięso i wędliny reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Jego przychody wyniosły 401,73 mln zł. Zysk operacyjny osiągnął wartość 6,87 mln zł, natomiast EBITDA segmentu – 11,52 mln zł. Żaden z trzech pozostałych, głównych segmentów działalności GK (Przetwórstwo, Trzoda Chlewna, Zboża) nie odnotował straty w raportowanym okresie. Warto nadmienić, że dzięki możliwości wdrożenia standardu MSSF 16 (Międzynarodowy Standard Sprawozdawczości Finansowej), po raz pierwszy Grupa Kapitałowa Gobarto ujęła w swoim skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym aktywa i zobowiązania, wynikające z długoterminowych umów leasingu operacyjnego, najmu bądź dzierżawy (umowy głównie dotyczą działek, gruntów, nieruchomości, wózków widłowych) oraz posiadanych praw z tytułu wieczystego użytkowania gruntów. Spowodowało to wzrost rzeczowych aktywów trwałych i zobowiązań finansowych o 20,98 mln zł oraz zysku EBITDA o 0,5 mln zł.

 

- W pierwszym kwartale tego roku wypracowaliśmy zysk we wszystkich kluczowych obszarach działalności Gobarto. Rosnące ceny żywca wieprzowego na niemieckiej giełdzie ZMP sprawiają, że produkcja trzody chlewnej ponownie zaczyna być opłacalna. W pierwszych trzech miesiącach tego roku notowania wzrosły z 1,36 do 1,60 euro za kilogram. Utrzymujący się w kolejnych tygodniach trend wzrostowy powinien przełożyć się na poprawę wyników w segmencie Trzody chlewnej w następnych kwartałach. Z kolei coraz lepsza kondycja segmentu Przetwórstwa to efekt zakończonego procesu restrukturyzacji oraz integracji przejętych aktywów z pozostałą sferą działalności Grupy Gobarto – powiedział Marcin Śliwiński, prezes zarządu Gobarto S.A.

Wszystkie podejmowane działania przez GK Gobarto spięte są klamrą nowej strategii rozwoju na lata 2019-2024, opierającej się m.in. na wzmocnieniu dotychczasowej pozycji jednego z liderów w obszarze produkcji mięsa czerwonego oraz inwestowaniu w nowe fermy zarodowe, zapewniające zaopatrzenie dla powstających w ramach programy Gobarto 500 chlewni. Nieodłącznym elementem rozwoju segmentu zwierzęcego będzie budowa biogazowni. W planach jest dalsza ekspansja zagraniczna. Systematyczne rozszerzanie portfolio rynków eksportowych zapewni jej utrzymanie dotychczasowego, wysokiego poziomu przychodów eksportowych w strukturze przychodów ogółem. Z kolei trwająca integracja oraz optymalizacja segmentu przetwórstwa ma na celu wypracowanie optymalnego modelu jego funkcjonowania z kluczową rolą Zakładów Mięsnych Silesia S.A. W obszarze dystrybucji strategia zakłada zwiększanie wolumenu sprzedaży w oparciu o posiadane aktywa oraz ewentualne akwizycje. W planach jest także aktywna komercjalizacja posiadanych nieruchomości poprzez ich sprzedaż i wynajem, jak również partnerstwa strategiczne z podmiotami branżowymi.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu