Rosja zmniejszyła zależność od importu wieprzowiny poprzez wzrost produkcji krajowej i tym samym zniwelowała negatywne efekty embarga na dostawy mięsa z Unii Europejskiej.
Import rosyjskiego mięsa wieprzowego (w tym podrobów) spadł o 6% w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku, do 21 200 ton. Niemniej przywóz wieprzowiny będzie wzrastał ze względu na zniesienie w październiku 2018 r. ograniczeń związanych z dostawami z Brazylii. Ponadto Rosja zwiększyła zamówienia w Chile i Argentynie.
Rosja nie tylko ograniczyła import, ale jednocześnie rozwija również rynki eksportowe. Eksport wieprzowiny (z wyłączeniem podrobów) w pierwszych dwóch miesiącach roku wzrósł o 8% w porównaniu z 2018 r., osiągając 11 700 ton. Prawie cały wzrost został wyekspediowany do sąsiedniej Białorusi. Jednak patrząc wstecz na rok 2018, rozszerzyło się także kilka innych rynków, w tym Japonia.
USDA prognozuje, że w bieżącym roku produkcja rosyjska ponownie wzrośnie i osiągnie poziom 3,3 mln ton. Dodajmy, iż w 2014 r. rosyjska produkcja wieprzowiny wynosiła ok. 2,4 mln ton przy imporcie na poziomie 0,6 mln t. W 2018 r. import wieprzowiny do Rosji oszacowano na ok. 0,1 tys. t.
Źródło: AHDB