Pomimo powszechnych doniesień, że chińska produkcja wieprzowiny jest niższa w pierwszych miesiącach roku, zwiększony popyt na wieprzowinę, który był oczekiwany, nie urzeczywistnił się w danych importowych za pierwszy kwartał 2019 r. Mimo ciągłych problemów z afrykańskim pomorem świń (ASF), odnotowano spadek importu mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale, spowodowany niższym importem podrobów.
W pierwszym kwartale import mięsa wieprzowego (w tym podrobów) do Chin wyniósł 550 000 ton, co stanowi 8-procentowy spadek (-46 000 ton) w porównaniu z rokiem poprzednim. Stany Zjednoczone odnotowały największy spadek dostaw w I kwartale (-70 000 ton). Jest to wynik trwającej wojny handlowej, która zmniejsza konkurencyjność USA w tym obszarze. Niemcy, kolejny znaczący dostawca na rynek chiński, również straciły. Eksport był o 9% niższy niż w 2018 r. Łączne dostawy z UE-28 spadły o prawie 2% (-6 000 ton), do 362 000 ton. Chociaż import świeżej i mrożonej wieprzowiny wzrósł w całym kwartale, wydaje się, że gwałtownie spadł w marcu.
Kanada zmniejszyła deficyt spowodowany przez innych dostawców, zwiększając przesyłki mięsa wieprzowego (w tym podrobów) o 19 000 ton w pierwszym kwartale, osiągając 87 000 ton. Zjednoczone Królestwo zwiększyło również eksport (+8,000 ton, + 52%), podobnie jak Holandia (+6,100 ton, + 14%) i Chile (+3 300 ton, + 18,4%). Reuters ogłosił niedawno, że Argentyna uzyskała dostęp do rynku chińskiego i może niebawem dołączyć głównych dostawców wieprzowiny do Państwa Środka.
Źródło: AHDB