kps

skiba

CenyRolnicze
29 listopada 2022, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5164 EUR EUR - 4.6813 GBP GBP - 5.4141 DKK DKK - 0.6295
Archiwum


28.11.2022 13:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,07 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

28.11.2022 MATIF: pszenica GRU22: 325,50 (-0,38%), kukurydza MAR23: 301,00 (-0,99%), rzepak LUT23: 584,25 (-0,97%)

28.11.2022 SPRZEDAM 500 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, bialski, 21-560, tel.: 690 360 419

28.11.2022 SPRZEDAM 150 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, chełmski, 22-120, tel.: 882 121 011

28.11.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 700 kg, warmińsko-mazurskie, iławski, 14-220, tel.: 669 664 549

28.11.2022 SPRZEDAM 150 T KUKURYDZY, transport firmowy, małopolskie, brzeski, 32-820, tel.: 508 966 169

28.11.2022 SPRZEDAM 7 KRÓW, 650 kg, kujawsko-pomorskie, bydgoski, 86-060, tel.: 511 907 084

27.11.2022 SPRZEDAM 500 T KUKURYDZY, transport rolnika, łódzkie, łowicki, 99-440, tel.: 723 632 353

26.11.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 700 kg, mazowieckie, garwoliński, 08-420, tel.: 517 474 601

25.11.2022 SPRZEDAM 2 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-241, tel.:604 968 657

25.11.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, wielkopolskie, chodzieski, 64-840, tel.: 692 461 862

25.11.2022 KUPIĘ 150 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 30 kg, lubelskie, radzyński, 21-300, tel.: 517 280 130

24.11.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 135 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

24.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 501 404 821

24.11.2022 SPRZEDAM 40 KRÓW, 800 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

24.11.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.11.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

23.11.2022 KUPIĘ 7 BYCZKÓW, mięsny, 250 kg, wielkopolskie, poznański, 62-090, tel.: 601 895 029

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Producenci tuczników nadal "nad kreską", ale opłacalność produkcji spada

Paweł Hetnał

Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż producent tucznika rozpoczynający nowy cykl (w oparciu o zakup warchlaków i paszy), przy obecnej sytuacji rynkowej, może liczyć na zakończenie tuczu na zysk w wysokości nieco ponad 12 zł przypadający na jedną sztukę. Hodowca kończący na tę chwilę 90 dniowy cykl tuczu może zyskać na jednej świni ponad 58 zł. To znacznie niższe wartości niż przed tygodniem, co wynika bezpośrednio z rosnących kosztów zakupu warchlaków. 

  

W kalkulacji przyjęto dzisiejszą średnią cenę skupu żywca wieprzowego 5,55 zł/kg (wzrost o 2 gr/kg w stosunku do zeszłego tygodnia), która została wyliczona przez naszych analityków. Wg autora kalkulacji producent tucznika rozpoczynający w tej chwili nowy cykl, przy obecnej sytuacji rynkowej, może liczyć na zakończenie tuczu na zysk w wysokości 12,33 zł za sztukę (przed tygodniem zysk wynosił 20,08 zł). Jak wyjaśnia autor kalkulacji, wyliczenia uwzględniają obcięcie wagi w zakładzie ubojowym tzw. "opasowe", które w tym przypadku wynosi 2,5 kg (2 proc. ze 125 kg). Mając na uwadze ten fakt, realny próg opłacalności wynosi 5,34 zł/kg (przed tygodniem 5,26 zł/kg). 

 

Słabnąca tendencja wzrostu średniej ceny skupu tuczników (+2 gr/kg w ciągu tygodnia), przy jednoczesnych podwyżkach wartości warchlaków (+10 zł/szt w ciągu tygodnia), sprawia, że w porównaniu z ostatnią kalkulacją opłacalność produkcji tuczników wyraźnie spadła. 

  

Tygodniowy ubój świń rzeźnych w zakładach monitorowanych w ramach ZSRIR wyniósł 241 856 sztuk (w ubiegłym tygodniu odnotowano 291 293). 

 

Aktualna kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" na dzień 26.04.2019*:

 

 

 kalkulacja 26 04 2019 ceny rolnicze pl

 

 

Kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum", którą zaprezentowaliśmy tydzień wcześniej (19.04.2019):

 

 kalkulacja 19 kwietnia ceny rolnicze pl

 

Obecnie po 90 dniach tuczu, przyjmując stawki za zboże i prosiaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego (5,55 zł/kg - stan na 26 kwietnia br.), hodowca może liczyć na zarobek na jednej sztuce tucznika na poziomie 58,61 zł (124,65 zł przed tygodniem):

 

 kalkulacja 90 dni 26 04 2019 ceny rolnicze pl

 

*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:

- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,

- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 26.04.2019)

- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,

- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.

- koszt robocizny najemnej: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,

- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,

- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu