Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 sierpnia 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,9199 EUR EUR - 4,3519 GBP GBP - 4,7531 DKK DKK - 0,5835
Archiwum
19.08.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 165,75 (- 1,34%), kukurydza LIS19 - 165,25 (- 1,64%), rzepak LIS19 - 378,50 (- 0,39%) [euro/tona] +++ +++ +++ 19.08.2019 13:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70- 6,20 zł/kg, średnia: 5,88 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++ +++ +++

Producenci tuczników nadal "nad kreską", ale opłacalność produkcji spada

Paweł Hetnał

Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż producent tucznika rozpoczynający nowy cykl (w oparciu o zakup warchlaków i paszy), przy obecnej sytuacji rynkowej, może liczyć na zakończenie tuczu na zysk w wysokości nieco ponad 12 zł przypadający na jedną sztukę. Hodowca kończący na tę chwilę 90 dniowy cykl tuczu może zyskać na jednej świni ponad 58 zł. To znacznie niższe wartości niż przed tygodniem, co wynika bezpośrednio z rosnących kosztów zakupu warchlaków. 

  

W kalkulacji przyjęto dzisiejszą średnią cenę skupu żywca wieprzowego 5,55 zł/kg (wzrost o 2 gr/kg w stosunku do zeszłego tygodnia), która została wyliczona przez naszych analityków. Wg autora kalkulacji producent tucznika rozpoczynający w tej chwili nowy cykl, przy obecnej sytuacji rynkowej, może liczyć na zakończenie tuczu na zysk w wysokości 12,33 zł za sztukę (przed tygodniem zysk wynosił 20,08 zł). Jak wyjaśnia autor kalkulacji, wyliczenia uwzględniają obcięcie wagi w zakładzie ubojowym tzw. "opasowe", które w tym przypadku wynosi 2,5 kg (2 proc. ze 125 kg). Mając na uwadze ten fakt, realny próg opłacalności wynosi 5,34 zł/kg (przed tygodniem 5,26 zł/kg). 

 

Słabnąca tendencja wzrostu średniej ceny skupu tuczników (+2 gr/kg w ciągu tygodnia), przy jednoczesnych podwyżkach wartości warchlaków (+10 zł/szt w ciągu tygodnia), sprawia, że w porównaniu z ostatnią kalkulacją opłacalność produkcji tuczników wyraźnie spadła. 

  

Tygodniowy ubój świń rzeźnych w zakładach monitorowanych w ramach ZSRIR wyniósł 241 856 sztuk (w ubiegłym tygodniu odnotowano 291 293). 

 

Aktualna kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" na dzień 26.04.2019*:

 

 

 kalkulacja 26 04 2019 ceny rolnicze pl

 

 

Kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum", którą zaprezentowaliśmy tydzień wcześniej (19.04.2019):

 

 kalkulacja 19 kwietnia ceny rolnicze pl

 

Obecnie po 90 dniach tuczu, przyjmując stawki za zboże i prosiaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego (5,55 zł/kg - stan na 26 kwietnia br.), hodowca może liczyć na zarobek na jednej sztuce tucznika na poziomie 58,61 zł (124,65 zł przed tygodniem):

 

 kalkulacja 90 dni 26 04 2019 ceny rolnicze pl

 

*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:

- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,

- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 26.04.2019)

- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,

- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.

- koszt robocizny najemnej: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,

- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,

- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

19.08.2019 Ceny sprzedaży warchlaka krajowego i im

Na pozór ceny warchlaków od kilku tygodni tkwią w martwym pu

19.08.2019 Ceny skupu tuczników i macior: umiarkow

Podobnie jak przed tygodniem, dzisiaj również wzrosła średni

Rośnie opłacalność produkcji tuczników. Perspektyw

Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Pol