Po wzroście ceny tuczników w Niemczech o 10 centów , jaki odnotowano w pierwszą środę kwietnia, podwyżki cen wystąpiły w innych krajach unijnych bez wyjątku. Rozpiętość podwyżek według ISN wyniosła od 6 centów we Francji do 11 centów w Belgii. W Hiszpanii, która dała impuls do podwyżek kilka tygodni temu, cena wzrosła o 7 centów.
Na uwagę zasługuje zmniejszająca się różnica cenowa pomiędzy Belgią a innymi krajami europejskimi. Tym samym eksport taniej belgijskiej wieprzowiny do Polski został ograniczony.
W ubiegłym tygodniu w całej UE popyt przewyższał podaż żywca na rynku. W Niemczech notowany był spadek wagi ubojowej tuczników o 0,2%. Niższe wagi tusz zanotowano również we Francji i Hiszpanii.
Wzrosty cenowe tuczników w UE zawdzięczamy niższej podaży żywca wieprzowego oraz zwiększonemu popytowi ze strony Chin. Jednakże chińscy importerzy prawdopodobnie nie są gotowi na dalsze podwyżki, co może zapowiadać przegrzanie rynku.
W bieżącym tygodniu na rynku niemieckim ubojnie dalej nie są w stanie pokryć zapotrzebowania na surowiec. W związku z tym cena w notowaniach VEZG w dniu 10/4/2019 została podniesiona o 3 centy do wysokości 1,73 €/kg (wbc).
Na rynkach UE nastąpił dalszy wzrost cen świeżej szynki oraz innych elementów wieprzowych. Jednakże wzrosty nie były tak duże jak w tygodniu poprzedzającym.
W USA w okresie od grudnia do lutego wyprosiło się o 2% loch więcej. W okresie od marca do maja br. prognoza zakłada dalszy wzrost wyproszeń o 1%. Wzrost wyproszeń znajdzie swoje odbicie w większej liczbie ubojów w drugiej połowie 2019 roku.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)