Belgijski eksport wieprzowiny wzrósł w ubiegłym roku o 2,7% w porównaniu z poprzednim rokiem. Ponad 90% belgijskiej wieprzowiny lub 746 660 ton zostało sprzedanych w krajach UE. Polska pochłonęła w 2018 r. 26,6% belgijskiego eksportu.
W 2018 r. w Belgii wyprodukowano 1,07 mln ton wieprzowiny. To o 1% więcej niż w 2017 r. Samowystarczalność w produkcji wieprzowiny wynosi w tym kraju obecnie ponad 220%.
Belgijski eksport wieprzowiny wzrósł w ubiegłym roku o 2,7% w porównaniu z 2017 r. Ponad 90% belgijskiej wieprzowiny lub 746 660 ton zostało sprzedanych w krajach UE. W porównaniu z 2017 r. wygenerowano wzrost o 5,7% - tak przynajmniej informuje belgijska organizacja promocji sprzedaży VLAM.
Około 235 000 ton wieprzowiny (-8,2%) wysłano na rynek niemiecki, co stanowi 28,7% wolumenu wywozu zagranicznego. W tym czasie znacznie wzrósł eksport wieprzowiny do Polski. Nasz kraj pochłania już 26,6% belgijskiego eksportu.
Eksport do tzw. państw trzecich szacowany jest na 69 949 ton. W tym przypadku odnotowano spadek o 21,2%. Przyczyną jest wirus ASF, który po raz pierwszy pojawił się w tym kraju we wrześniu 2018 r. Jak dotychczas Belgom udało się utrzymać chorobę w granicach prowincji Luksemburg.