Unijny eksport wieprzowiny umocnił się na przełomie roku. W styczniu odnotowano wzrost o 9% (+ 18 000 ton) w porównaniu z tym samym miesiącem w 2018 r., osiągając 201 000 ton. Łączna wartość wyeksportowanej wieprzowiny wyniosła 444,3 mln euro, co stanowi wzrost o 5%.
Zwiększone ilości wywożonego mięsa wieprzowego były w dużej mierze przeznaczone na rynki azjatyckie, przy czym znaczenie Chin wśród rynków eksportowych UE ponownie rośnie (wzrost eksportu o 9,3 tys. ton). Udział eksportu wieprzowiny z UE do Chin wyniósł 36% w ciągu miesiąca - o dwa punkty procentowe więcej niż w ubiegłym roku, ale nadal o siedem punktów procentowych niższy niż w styczniu 2017 r. Podobnie jest w przypadku Japonii, która zakupiła o 4200 ton więcej, chociaż w tym czasie Korea Południowa ściągnęła mniej mięsa z UE - o 2800 ton ton.
Duży wzrost popytu z Chin odzwierciedla sytuację w tym kraju, jaka ma miejsce w związku z rozprzestrzeniającym się afrykańskim pomorem świń, co powoduje duże straty w krajowej produkcji. Stany Zjednoczone są teraz również mniej konkurencyjne na tym rynku ze względu na dodatkową, 50% taryfę stosowaną przez Chiny na produkty wieprzowe. Wzrost eksportu UE do Chin przewyższył ponad 18% (1200 ton) spadek dostaw do sąsiedniego Hongkongu.
Wg analityków lutowe dane powinny pokazać jeszcze wyższe wartości eksportu unijnej wieprzowiny do krajów azjatyckich.
Źródło: AHDB