Podwyżki cen tuczników zanotowano ostatnio m. in. w USA, Hiszpanii czy Niemczech. To wynik zwiększonego eksportu do Chin, który wg ekspertów będzie rósł w najbliższym czasie.
W Unii Europejskiej impuls do podwyżek cen tuczników przyszedł tym razem z Hiszpanii. Wzrost mocy ubojowych oraz większe zainteresowanie importem wieprzowiny ze strony chińskich importerów dały podstawy do wzrostu cen na Półwyspie Iberyjskim. W ubiegłym tygodniu rynek tuczników zareagował wzrostami cen w całej Europie. Duże skoki cenowe w górę zanotowano w Holandii (+5,1 ₵/kg) oraz Francji (+4,9 ₵/kg).
Na rynku niemieckim ubojnie aktywnie szukają surowca. Producenci świń licząc na dalsze podwyżki wstrzymują dostawy żywca wieprzowego. Wobec znacznej przewagi popytu nad podażą żywca wieprzowego cena VEZG (20/3/2019) w Niemczech wzrosła o kolejne 7 centów do wysokości 1,50 €/kg (wbc).
W USA w ostatnim tygodniu ceny tusz wieprzowych w kontraktach terminowych wzrosły o 10 centów za funt. Ceny na lipiec 2019 wynoszą 90,3 $/funt, a na sierpień 91,1 $/funt. Nie ma wątpliwości, że wzrost cen związany jest ze wzrostem eksportu amerykańskiej wieprzowiny do Chin, pomimo nałożonych ceł dochodzących do 70%.
W ostatnim tygodniu cena żywca wieprzowego w Chinach wzrosła do 16 juanów/kg (9,00 zł/kg). Eksperci oceniają, że ceny będą dalej rosły i mogą osiągnąć 20-23 juanów/kg. Możemy zakładać, że również eksporterzy unijni (zwłaszcza z Hiszpanii, Niemiec, Danii i Holandii) będą w stanie zwiększyć dostawy do Państwa Środka. Odciąży to rynek unijny i da impuls do dalszych wzrostów cen wieprzowiny na wspólnym rynku.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)