Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż próg opłacalności hodowli tucznika, przy zakładanym zakupie zboża i prosiąt oraz utrzymaniu tysiąca sztuk świń, wynosi aktualnie 4,79 zł (stawka za kilogram żywca w skupie). Wg SPPTCh "Forum", przy przyjętej średniej stawce 3,92 zł/kg oferowanej w ubojniach i zakładach mięsnych, obecnie do wyhodowania jednego tucznika trzeba dołożyć ponad 118 zł. Tygodniowy ubój świń rzeźnych w ubojniach monitorowanych w ramach ZSRIR wyniósł 293 056 (w ubiegłym tygodniu odnotowano 298 826).
Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane przez nasz portal w poniedziałek 04.03.2019 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach od 3,30 do maksymalnie 4,60 zł/kg. Średnia cena w wadze żywej wynosiła wówczas 3,92 zł/kg (na podstawie 44 cenników firmowych), co oznacza wzrost o +0,01 zł/kg w stosunku do stawki z poprzedniego tygodnia. Mając na uwadze wyliczenia Stowarzyszenia, ceny tuczników w wielu zakładach znajdują się zdecydowanie poniżej progu opłacalności, a średnia cena w kraju już od dawna jest daleka od tej granicy.
W kalkulacji przyjęto stawkę 3,92 zł/kg. Do zaprezentowanego progu opłacalności, wytyczonego na 4,79 zł/kg (przed tygodniem był on o 4 gr/kg niższy) brakuje zatem 87 gr/kg w stosunku do średniej ceny skupu żywca wieprzowego wyliczonej przez analityków naszego portalu. Do wyhodowania jednego tucznika, wg autora kalkulacji, trzeba dołożyć już 118,70 zł za sztukę. Mimo obniżki cen paszy, na koszty produkcji tuczników znacząco wpływają rosnące ceny warchlaków.
Aktualna kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" na dzień 07.03.2019*:
Kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum", którą zaprezentowaliśmy tydzień wcześniej (1.03.2019):
Obecnie na finiszu okresu tuczu (po 90 dniach), przyjmując stawki za zboże i prosiaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego (3,92 zł/kg - stan na 7 marca br.), hodowca musi się liczyć z dopłatą do jednej sztuki tucznika na poziomie 65,48 zł/szt:
*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:
- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,
- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 07.03.2019)
- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,
- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.
- koszt robocizny najemnej: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,
- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,
- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).
AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy