kojs

kojs

CenyRolnicze
28 lutego 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9922 EUR EUR - 4.3116 GBP GBP - 5.0404 DKK DKK - 0.5784
Archiwum


28.02.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,90-8,90 zł/kg, średnia: 8,16 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

28.02.2024 MATIF: pszenica MAR24: 194,50 (-3,23%), kukurydza MAR24: 175,00 (+1,16%), rzepak MAJ24: 415,00 (0,00%)

28.02.2024 SPRZEDAM 3 JAŁÓWKI, mieszaniec, 550 kg, 58-59%, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 517 659 330

28.02.2024 KUPIĘ 2 JAŁÓWECZKI, hf, 90 kg, małopolskie, Kraków, 31-618, tel.: 504 721 733

27.02.2024 KUPIĘ 2 JAŁÓWECZKI, 80 kg, małopolskie, Kraków, 31-618, tel.: 504 721 733

24.02.2024 SPRZEDAM 85 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58-59%, wielkopolskie, pilski, 64-850, tel.: 604 918 776

24.02.2024 SPRZEDAM 35 T JĘCZMIENIA PASZ., trans. firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-375, tel.: 663 755 362

23.02.2024 KUPIĘ 300 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 20-25 kg, mazowieckie, zwoleński, 26-706, tel.: 721 609 103

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Stabilnie na francuskim rynku wieprzowiny. Największym zagrożeniem ASF

Redakcja

Produkcja mięsa wieprzowego we Francji była stabilna w 2018 r. i kształtowała się na poziomie 2,18 mln ton. Łącznie ubojowi poddano 23,5 mln świń. Import wieprzowiny wzrósł o nieco ponad 1% do 295 000 ton produktu. Eksport wzrósł w podobnym wymiarze. 

 

Hiszpania pozostała największym dostawcą wieprzowiny do Francji, zapewniając ponad 70% importu, Na następnych pozycjach są Niemcy z 10% oraz Belgia i Dania po 5%. Francuski eksport wieprzowiny również wzrósł o 1% do 429 000 ton w skali roku. Ponad 100 000 ton trafiło do Włoch. Chiny są drugim największym odbiorcą, zamawiając 47 000 ton, nieznacznie mniej niż w roku 2017. Francja wyeksportowała do Wielkiej Brytanii 24 700 ton świeżej/mrożonej wieprzowiny oraz ponad 9 000 ton innego rodzaju wieprzowiny - produkty gotowe, w tym kiełbasy. Był to spadek w porównaniu do 2017 r. 

 

Z tych danych wynika, że ​​francuski przemysł wieprzowy koncentruje się na rynku krajowym. Według FranceAgriMer ponad 50% francuskiej produkcji zamienia się w produkty wędliniarskie. Około jedna czwarta, głównie schab, jest sprzedawana jako świeża, a druga część eksportowana. Trzy czwarte francuskiej konsumpcji ma postać produktów wędliniarskich, reszta to świeża wieprzowina. Produkcja wyrobów delikatesowych wynosi 1,2 miliona ton.

 

Francuskie ceny trzody chlewnej były ostatnio stosunkowo silne, spadając, ale mniej niż na rynkach najbliższych sąsiadów. Jako eksporter netto, jakkolwiek mały, rynek francuski byłby wrażliwy na odkrycie afrykańskiego pomoru świń w swoich granicach. Chociaż większość francuskiej produkcji trzody chlewnej koncentruje się na zachodzie, granica północnej Francji jest bardzo zbliżona do belgijskich stref zagrożenia ASF. Przypomnijmy, że ponad 500 zarażonych dzików zostało odkrytych w Belgii, a dwa przypadki znaleziono w odległości 1 km od granicy z Francją. Tamtejszy rząd zareagował tworząc "białą strefę" o powierzchni 141 km², otaczającą granicę, w której wszystkie dzikie zwierzęta muszą zostać poddane ubojowi. Zaprojektowano również ogrodzenie elektryczne o długości 60 km, z przeznaczeniem na dalsze przedłużenie.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: AHDB

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu