kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
11 czerwca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.6759 EUR EUR - 4.4723 GBP GBP - 5.2040 DKK DKK - 0.6015
Archiwum


12.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 796 727 997

11.06.2021 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,10-6,90 zł/kg, średnia: 6,46 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

11.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-211,25 (-0,59%), kukurydza SIE21-261,00 (-0,38%), rzepak SIE21-516,75 (-2,45%) [euro/t]

11.06.2021 SPRZEDAM 45 TON OWSA PASZOWEGO, podlaskie, sokólski, 16-100, transport firmowy, tel.: 502 750 369

11.06.2021 SPRZEDAM 350 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, lubelskie, łęczyński, 21-077, tel.: 507 292 661

09.06.2021 SPRZEDAM 27 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

09.06.2021 SPRZEDAM 110-120 TUCZNIKÓW, śr. waga 120 kg, 58 % mięsności, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 725 4

07.06.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, warm.-mazur., iławski, 14-260, tel.: 504 241 296

07.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 630 kg, wielkopolskie, obornicki, 64-600, tel.: 669 176 095

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

Państwo musi wziąć na siebie pośrednictwo w wyrównywaniu potencjałów produkcyjnych i negocjacyjnych na rynku trzody chlewnej

Redakcja

Obecnie cena żywca w Polsce nie wynika z naturalnych uwarunkowań rynkowych. Niestety kreowana jest sztucznie uwarunkowaniami zewnętrznymi. W efekcie Polska jest importerem netto wieprzowiny. W związku z tym „uzupełnienie” surowca z importu wymaga, co najmniej poniesienia kosztów logistyki, transferu i wymiany pieniądza. Faktem jest, że jakość technologiczna polskiego żywca jest wyższa niż zwierząt z importu. W Polsce ponad 50% tuczników pochodzi z „nowoczesnego materiału genetycznego”. Mimo tego, cena naszych zwierząt przy dostawach „całosamochodowych” diametralnie odbiega od ceny uzyskiwanej przez konkurencję „Starej Unii”.

 

Na ogół za klasę WBC za zachodnią granicą hodowca może otrzymać za tucznika o około 1 zł/kg więcej niż polski producent u siebie w kraju. Skąd ta różnica w cenie? - Rodzimym producentom w znakomitej większości nie można nic zarzucić w zakresie jakości produktu i wielkości partii handlowych. Nasze nowoczesne gospodarstwa produkują żywiec najwyższej jakości. Problem powstał poza procesem produkcji i może być rozwiązany tylko poprzez działanie „Państwa”, bo tylko Państwo dysponuje służbami i narzędziami niezbędnymi do przeciwdziałania patologiom rynkowym – stwierdza zarząd Krajowego Związku Producentów - Pracodawców Trzody Chlewnej w stanowisku w sprawie najbardziej istotnych barier ograniczających dalszy rozwój sektora produkcji trzody chlewnej w Polsce. Jako najbardziej znaczącą barierę wskazuje się cenę skupu żywca wieprzowego.

 

Jak uważają członkowie Związku do tej pory promowano model ograniczonej wielkości produkcji rolnej; w efekcie producenci żywca prowadzący gospodarstwa rodzinne niewielkich rozmiarów są ignorowani przez korporacyjny rynek przetwórczy. Dlatego „Państwo” musi wziąć na siebie pośrednictwo w wyrównywaniu tych potencjałów produkcyjnych i negocjacyjnych.

 

Struktura własnościowa przemysłu przetwórstwa mięsnego jest zdaniem działaczy KZP-PTCh wielce niekorzystna dla polskich producentów żywca. Jednocześnie polskim producentom z potencjałem (zarówno rolnikom indywidualnym, jak i osobom prawnym) administracyjnie uniemożliwia się zdobycie kapitału inwestycyjnego – np. z tytułu pracy w „grupach producentów”, które powinny stanowić zalążek wspólnych inwestycji kapitałowych. W efekcie polscy producenci/hodowcy – i to ci, którzy mają potencjał produkcyjny i doskonałe know how nie są na tyle silni, aby mogli być w Polsce właścicielami zakładów przetwórczych.

 

- W okresach tzw. „górki świńskiej”, żywiec wieprzowy z zagranicy do Polski dostarczany jest w „cenach dumpingowych”. Naszym członkom doskonale znane są koszty produkcji. Należy tu nadmienić, że koszt produkcji żywca w Belgii, Niemczech czy Danii jest znacznie wyższy, chociażby ze względu na koszty pracy czy ochrony środowiska. Nie ma wobec tego żadnego uzasadnienia do „przyjmowania” przez nasz kraj produktów z naruszaniem prawa – to jest w cenie określonej poniżej kosztów ich wytworzenia! Takie działanie w dłuższym okresie czasu powoduje podwyżkę cen dla konsumenta – uważa KZP-PTCh. 

 

Kolejnym problemem wg Związku jest brak możliwości eksportu żywca wieprzowego do większości krajów Unii Europejskiej. Polski producent żywca tkwi w potrzasku „choroby handlowej”, swoistej „błony półprzepuszczalnej”. Według zasad obowiązujących w Unii nie może on bowiem eksportować żywca do innych (najbardziej znaczących i atrakcyjnych) krajów wspólnoty.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: KZP-PTCh

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu