kojs

kojs

CenyRolnicze
24 stycznia 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0049 EUR EUR - 4.5358 GBP GBP - 5.4169 DKK DKK - 0.6094
Archiwum


24.01.2022 13:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,50 zł/kg, średnia: 7,13 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

24.01.2022 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 112,5 kg, 60%, opolskie, kędzierzyński, 47-260, tel.: 506 710 530

24.01.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 600 kg, warm.-maz., braniewski, 14-500, tel.: 734 767 309

24.01.2022 KUPIĘ 400 WARCHLAKÓW Z DANII, 30 kg, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-330, tel.: 724 111 741

22.01.2022 SPRZEDAM 25 T ŻYTA KONS. Z CERT. EKOL., transport firmowy, wielkop., złotowski, 64-915, tel.: 512 119 019

22.01.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 128 kg, 59%, warm.-maz., iławski, 14-260, tel.: 724 576 648

22.01.2022 SPRZEDAM 38 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-550, tel.: 602 798 956

20.01.2022 SPRZEDAM 3 KROWY, 700 kg, podlaskie, grajewski, 19-213, tel.: 518 548 744

19.01.2022 SPRZEDAM DUŻE ILOŚCI JAJ, rozmiar: M, mazowieckie, żuromiński, 06-500, tel.: 739 443 590

19.01.2022 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

19.01.2022 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, średzki, 55-311, tel.: 607 633 522

19.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-125, tel.: 798 851 104

18.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, biłgorajski, 23-413, tel.: 504 196 870

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Minister przekazał rolnikom listy zakładów z woj. łódzkiego i wielkopolskiego, które sprowadzają świnie i mięso z zagranicy

Paweł Hetnał

Szef resortu rolnictwa przekazał w styczniu rolnikom z powiatu piotrkowskiego listę zakładów mięsnych z woj. łódzkiego, które sprowadzają surowiec z zagranicy. Wczoraj to samo uczynił w Wielkopolsce. Poniżej prezentujemy te wykazy. 

 

Na listach opublikowanych przez ministra dominują dostawy z Belgii, Holandii, Danii czy Niemiec. Do Polski właśnie z tych krajów w dużej ilości docierają żywe świnie, półtusze, elementy i mięso wieprzowe. To tylko potwierdzenie informacji jakimi nieoficjalnie dysponowali już hodowcy trzody chlewnej. Ich aktualna sytuacja jest patowa. Na rynku oferowane są za ich świnie stawki dalece odbiegające od przyzwoitości, a wiele zakładów niechętnie odbiera od nich zwierzęta, które w efekcie przerastają i tracą jeszcze bardziej na wartości. Fakt, że hodowca dokłada do produkcji tucznika oraz ograniczony rynek zbytu, prowadzą do upadku wielu gospodarstw trzodowych. Rolnicy głośno mówią, że w niedalekiej przyszłości na rynku może zabraknąć surowca z rodzimej produkcji. Czy wówczas ceny sprowadzanego z Zachodu mięsa i żywca wieprzowego nadal będą tak korzystne dla zakładów? Czy polską hodowlę świń zdominuje system nakładczy?

 

- W każdym województwie w Polsce takie listy zostaną opublikowane, żebyście państwo wiedzieli kto zajmuje się importem mięsa i świń. Do tej pory było przekonanie takie, że to minister rolnictwa świnie do Polski sprowadza albo mityczne firmy zagraniczne – Chińczycy, Amerykanie, Smithfield - nie wiadomo kto. Proszę bardzo, odczytałem listę zakładów. Jeśli będzie taka potrzeba, to Inspekcja Weterynaryjna, która kontroluje zakłady, kontroluje także jakość mięsa przywożonego, przedstawi udział procentowy sprowadzanego mięsa w produkcji każdego zakładu. Chcę żebyście państwo wiedzieli, że psucie polskiego rynku nie odbywa się dlatego, że rządy i władze - byłe, obecne czy przyszłe - taki mają cel. To są działania konkretnych polskich firm – mówił na styczniowym spotkaniu w Grabicy (woj. łódzkie) minister Jan Krzysztof Ardanowski. Inną kwestią jest to czy, polskie władze uczyniły coś, by ograniczyć proceder i zachęcić zakłady do kupowania krajowego surowca.

Poniżej listy zakładów importujących świnie i mięso z zagranicy przekazane rolnikom przez ministra rolnictwa:

 

Lista zakładów 1

Lista zakładów 2

Lista zakładów 3

lista zakladow lodzkie

lista zakladow 2

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu