Szef resortu rolnictwa przekazał w styczniu rolnikom z powiatu piotrkowskiego listę zakładów mięsnych z woj. łódzkiego, które sprowadzają surowiec z zagranicy. Wczoraj to samo uczynił w Wielkopolsce. Poniżej prezentujemy te wykazy.
Na listach opublikowanych przez ministra dominują dostawy z Belgii, Holandii, Danii czy Niemiec. Do Polski właśnie z tych krajów w dużej ilości docierają żywe świnie, półtusze, elementy i mięso wieprzowe. To tylko potwierdzenie informacji jakimi nieoficjalnie dysponowali już hodowcy trzody chlewnej. Ich aktualna sytuacja jest patowa. Na rynku oferowane są za ich świnie stawki dalece odbiegające od przyzwoitości, a wiele zakładów niechętnie odbiera od nich zwierzęta, które w efekcie przerastają i tracą jeszcze bardziej na wartości. Fakt, że hodowca dokłada do produkcji tucznika oraz ograniczony rynek zbytu, prowadzą do upadku wielu gospodarstw trzodowych. Rolnicy głośno mówią, że w niedalekiej przyszłości na rynku może zabraknąć surowca z rodzimej produkcji. Czy wówczas ceny sprowadzanego z Zachodu mięsa i żywca wieprzowego nadal będą tak korzystne dla zakładów? Czy polską hodowlę świń zdominuje system nakładczy?
- W każdym województwie w Polsce takie listy zostaną opublikowane, żebyście państwo wiedzieli kto zajmuje się importem mięsa i świń. Do tej pory było przekonanie takie, że to minister rolnictwa świnie do Polski sprowadza albo mityczne firmy zagraniczne – Chińczycy, Amerykanie, Smithfield - nie wiadomo kto. Proszę bardzo, odczytałem listę zakładów. Jeśli będzie taka potrzeba, to Inspekcja Weterynaryjna, która kontroluje zakłady, kontroluje także jakość mięsa przywożonego, przedstawi udział procentowy sprowadzanego mięsa w produkcji każdego zakładu. Chcę żebyście państwo wiedzieli, że psucie polskiego rynku nie odbywa się dlatego, że rządy i władze - byłe, obecne czy przyszłe - taki mają cel. To są działania konkretnych polskich firm – mówił na styczniowym spotkaniu w Grabicy (woj. łódzkie) minister Jan Krzysztof Ardanowski. Inną kwestią jest to czy, polskie władze uczyniły coś, by ograniczyć proceder i zachęcić zakłady do kupowania krajowego surowca.
Poniżej listy zakładów importujących świnie i mięso z zagranicy przekazane rolnikom przez ministra rolnictwa: