kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
26 maja 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3189 EUR EUR - 4.6135 GBP GBP - 5.4257 DKK DKK - 0.6200
Archiwum


25.05.2022 12:56 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,60-9,50 zł/kg, średnia: 9,17 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

25.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-404,50 (-1,46%), kukurydza CZE22-347,75 (-3,54%), rzepak SIE22-800,25 (-2,02%) [euro/t]

25.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

25.05.2022 SPRZEDAM 100 JAJ TYGODNIOWO, XL, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-350, tel.: 607 821 755

25.05.2022 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mięsny, 700 kg, pomorskie, starogardzki, 83-213, tel.: 696 551 734

25.05.2022 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 700 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-316, tel.: 516 552 096

24.05.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, gostyński, 63-800, tel.: 735 215 420

24.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 691 628 959

23.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-500, tel.: 663 707 558

23.05.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mięsna, 550 kg, mazowieckie, gostyniński, 09-550, tel.: 880 081 394

23.05.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, kujawsko-pomorskie, grudziądzki, 86-320, tel.: 512 809 331

23.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubuskie, sulęciński, 66-435, tel.: 667 688 170

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Na Zachodzie organizacje branżowe mogą negocjować z zakładami. U nas to zmowa cenowa

Redakcja

W Polsce, w odróżnieniu od regulacji w innych krajach unijnych, działania organizacji branżowych mające na celu wynegocjowanie korzystniejszych warunków cenowych dla swoich członków mogą być potraktowane jako zmowa cenowa. W rezultacie producenci, którzy są zmuszeni do indywidualnych negocjacji z dużym przetwórcą, otrzymują mniej korzystne warunki dostaw niż mogliby otrzymać sprzedając żywiec po cenach wynegocjowanych przez ich organizację branżową.

 

 

Pogłębiający się kryzys w sektorze produkcji trzody chlewnej w Polsce wynika z wielu przyczyn administracyjnych, do których można zaliczyć z jednej strony dążenie rządzących do utrzymania produkcji trzody chlewnej w małych gospodarstwach, a z drugiej do ograniczania produkcji w gospodarstwach wielkotowarowych. Działania wspierające powstawanie grup produkcyjnych rolników produkujących trzodę chlewną nie przyniosło zakładanych zmian. W rezultacie spadek pogłowia macior według ostatniego raportu GUS wyniósł 18% i był największym w historii. Likwidacja stada podstawowego jest rekompensowana importem prosiąt do Polski, który w roku 2018 wyniósł 7 mln sztuk. Co trzeci tucznik ubijany w Polsce jest pochodzenia zagranicznego.

 

Sektor przetwórczy skupując surowiec od wielu producentów posiada dużą siłę negocjacyjną w stosunku do producentów żywca wieprzowego. Dopuszczono do dużej koncentracji przetwórstwa co pogorszyło pozycję negocjacyjną producentów trzody chlewnej. Pozycja ta jest tym silniejsza im produkcja żywca odbywa się przy mniejszej koncentracji, a organizacje branżowe zrzeszające producentów świń nie mogą reprezentować swoich członków podczas negocjacji cenowych. - W Polsce, w odróżnieniu od regulacji w innych krajach unijnych, działania organizacji branżowych mające na celu wynegocjowanie korzystniejszych warunków cenowych dla swoich członków mogą być potraktowane jako zmowa cenowa. W rezultacie producenci, którzy są zmuszeni do indywidualnych negocjacji z dużym przetwórcą, otrzymują mniej korzystne warunki dostaw niż mogliby otrzymać sprzedając żywiec po cenach wynegocjowanych przez ich organizację branżową – stwierdza Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Producentów-Pracodawców Trzody Chlewnej.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: KZP-PTCh

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu