Z powodu ograniczonej liczby dni ubojowych związanych z okresem świątecznym na rynku unijnym pojawiła się nieznaczna nadwyżka podaży żywca, której stopniowe zagospodarowanie może zająć około 2 tygodni. Nadwyżka ta jednak nie spowodowała obniżenia cenników. Większość unijnych krajów produkujących znaczące ilości wieprzowiny utrzymało ceny tuczników na niezmienionym poziomie.
Wyjątkiem jest Francja, gdzie pomimo sezonowych promocji doszło do niewielkiego spadku ceny o 1 cent. W Danii podniesione zostały optymalne wagi ubojowe tuczników, co również wpłynęło pozytywnie na rozładowanie świątecznej nadwyżki żywca na rynku.
W notowaniach VEZG w dniu 9/01/2019 cena na rynku niemieckim została utrzymana na poziomie 1,36 €/kg (wbc) na kolejny tydzień. Na rynku krajowym dalej jest nadpodaż żywca wieprzowego spowodowana większym importem wieprzowiny do Polski. Zakłady mięsne nie oglądając się na rynek niemiecki stopniowo obniżają ceny skupu. Różnica między ceną tuszy w Niemczech i Polsce sięga już 60 groszy na kilogramie.
Niemcy zwiększyły wywóz wieprzowiny do Chin o 24% w okresie od stycznia do września 2018 r. W porównaniu z tym samym okresem w 2017 r. Hiszpański eksport w tym samym okresie spadł o 6%, ale Hiszpania dalej pozostała drugim największym eksporterem świeżej wieprzowiny do Chin.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)