Od stycznia do września 2018 r. duński eksport świeżej i mrożonej wieprzowina zwiększył się o około 3% rok do roku i wyniósł 840 000 ton. Pomimo wzrostu wolumenu wartość przesyłek spadła o 10%, do 12,4 mld DKK (1,7 mld EUR).
Zwiększona produkcja trzody chlewnej w całej Europie, konkurencja na światowych rynkach eksportowych, a także obawy związane z ASF, wywierały presję na cenę wieprzowiny. Handel z krajami europejskimi stanowił o wzroście eksportu duńskiej świeżej i mrożonej wieprzowiny. W tym okresie przesyłki do Niemiec wzrosły o 24 700 ton (+ 10%) do 266 000 ton. Również Polska (+ 6%) i Włochy (+ 10%) nadal utrzymują trend wzrostowy w zakupach duńskiego produktu. Natomiast wysyłki do Wielkiej Brytanii, trzeciego co do wielkości rynku dla Danii, spadły o prawie 8% (-7,700 ton) do całkowitej ilości 93 000 ton.
Wymiana handlowa z krajami spoza UE spadła o 1% (-2 600 ton) w okresie do września 2018 r. Zmniejszone dostawy były przede wszystkim spowodowane przez niższy eksport do Chin, o 18% (-10,800 ton), które aktualnie wynoszą 48 500 ton. Przesyłki na największy dla Danii rynek eksportowy, czyli do Japonii, również nieznacznie spadły w pierwszych dziewięciu miesiącach ubiegłego roku. Chociaż popyt na import w Japonii pozostał stabilny, wzrost konkurencji ze strony Hiszpanii, Kanady i Holandii spowodował, że Dania straciła udział w rynku. Eksport do Japonii wyniósł 82 000 ton (-1,4%).
W pozostałych kategoriach mięsa wieprzowego nastąpił wzrost wywozu boczku (+ 24%), szynek przetworzonych (+ 1%) i wędlin (+ 6%). Łącznie wywóz dla tych kategorii wyniósł 102 000 ton. Zdecydowana większość zwiększonego popytu na te kategorie pochodzi z Wielkiej Brytanii, łącznie o 22%, do 51 000 ton. Tymczasem eksport do Korei Południowej zmniejszył się o jedną trzecią do łącznej 1500 ton, a wysyłki do Algierii spadły o ponad 70% do zaledwie 400 ton.
Wywóz żywych świń utrzymał się na wysokim poziomie w 2018 r. Eksport żywca w okresie od września do września wyniósł 11,7 mln (+ 4%). Dostawy do Niemiec spadły nieznacznie w ciągu roku, a zamiast tego ogólny wzrost był głównie spowodowany wyższym eksportem warchlaków do Polski (+ 10%). Niskie ceny trzody chlewnej i warchlaków spowodowała, iż łączna wartość eksportu spadła o 20% w porównaniu do 2017 r.
Źródło: AHDB Pork