W Stanach Zjednoczonych było więcej świń na przełomie roku niż w jakimkolwiek innym okresie od 1943 r. Na dzień 1 grudnia 2018 r. w USA utrzymywano ogółem 74,55 mln świń.
Według danych amerykańskiego Departamentu Rolnictwa ( USDA ) było to 1,41 miliona zwierząt gospodarskich lub 1,9 procent więcej niż 12 miesięcy wcześniej. Wzrosty odnotowano we wszystkich kategoriach. Liczba prosiąt o masie ciała mniejszej niż 23 kg wzrosła w stosunku do poprzedniego roku o 0,9 procent, do 21,6 mln sztuk. W pogłowiu świń o wadze do 54 kg nastąpił wzrost o 2,1 procent do 18,93 mln zwierząt. W przypadku tuczników odnotowano wzrost o 2,5 procent do 27,94 mln sztuk. Według Departamentu Rolnictwa w Waszyngtonie liczba loch hodowlanych również wzrosła o 1,9 procent do 6,33 miliona.
Przy obecnym rozwoju zapasów amerykańska produkcja trzody chlewnej powinna nadal rosnąć w 2019 roku. W połowie grudnia eksperci USDA przewidują wzrost produkcji wieprzowiny o około 637 000 t lub 5,3 procent do 12,6 miliona ton od 2018 r. Nadprodukcja mięsa będzie sprzedawana za granicę. Oczekuje się, że eksport wzrośnie o 211 000 t lub o 7,8 procent do 2,93 miliona ton. Krajowe spożycie wieprzowiny na mieszkańca ma wzrosnąć o 3,3% do średnio 23,7 kg.