Rynek wieprzowiny w 2018 roku rozczarował producentów żywca. Pod koniec roku cena w krajach unijnych ustabilizowała się na niskim poziomie. W Niemczech, które wyznaczają trendy cen wieprzowiny w Europie, cena od 13 tygodni pozostaje na poziomie 1,36 €/kg (wbc). Zwykle w styczniu mamy okres zastoju w handlu wieprzowiną, dlatego w krajach takich jak Francja i Hiszpania organizowane są kampanie promocyjne w sieciach handlowych, których celem jest stymulowanie konsumpcji wieprzowiny.
Krajowe ceny tuczników na koniec roku w kl E w notowaniach MRiRW spadły 9,4% r/r. Oprócz producentów z Polski największe powody do narzekań mieli Belgowie i Duńczycy. Według notowań ISN w tych krajach zanotowano również duże spadki ceny tuczników (-11,2% r/r) i (-9,0% r/r) odpowiednio. Do krajów, w których 2018 był dobrym rokiem dla producenci świń należały m. in.: Meksyk, Południowa Korea, Filipiny, Rosja, Japonia. Ceny żywca wieprzowego pozostały w tych krajach na poziomie zapewniającym rolnikom zadowalające zyski.
W opublikowanym niedawno raporcie brytyjskiej organizacji branżowej AHDB dotyczącym kosztów produkcji wieprzowiny w 2017 roku Dania i Hiszpania uplasowały się na dwóch pierwszych miejscach wśród krajów, które produkują 1 kg wieprzowiny najtaniej w Europie. Koszt produkcji w 2017 roku w Danii wyniósł średnio 1,36 €/kg (wbc), a w Hiszpanii 1,37 €/kg. Jest to zastanawiające, bo przecież klimat w Hiszpanii ze względu na wysokie temperatury nie jest idealny do produkcji trzody chlewnej. Należy jednak zauważyć, że produkcja w tych krajach jest zintegrowana pionowo. Integratorzy negocjują korzystne warunki na wszystkie środki produkcji służące dla produkcji żywca. Wynegocjowane ceny są nieosiągalne dla rolników kupujących indywidualnie. Dla porównania, w Niemczech, gdzie nie ma integracji pionowej, średni koszt produkcji 1 kg w 2017 roku wyniósł 1,56 €/kg, czyli był wyższy o 14%. Dlatego produkcja trzody chlewnej w Niemczech spada, podczas gdy w Danii i Hiszpanii rozwija się. Średni koszt produkcji 1 kg dla całej UE wyniósł 1,55 €/kg i był zbliżony do kosztów osiąganych u naszych zachodnich sąsiadów. W USA koszt produkcji jednego kilograma mięsa wieprzowego w 2017 roku spadł poniżej 1 euro i wyniósł 0,98 €/kg. Z porównania wynika, że UE produkowała wieprzowinę drożej o ponad 36%.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)