Jeszcze do niedawna polskim rynkiem trzody chlewnej rządziły ceny jakie panowały za naszą zachodnią granicą. Zakłady skupujące żywiec na terenie kraju każdego tygodnia sugerowały się trendami, jakie można było zaobserwować za Odrą. Od 11 tygodni za naszą zachodnią granicą stawki za tuczniki nie ulegają zmianie. Wspomniana praktyka została jednak zaniechana, bo stawki w Polsce regularnie spadają i aktualnie znajdują się na poziomie poniżej jakiejkolwiek krytyki. Można jedynie pogdybać, jak wyglądałaby opłacalność produkcji tuczników w kraju, gdyby w naszych realiach panowały ceny za tuczniki i warchlaki jakie aktualnie obowiązują w Niemczech. Ma to pewne logiczne podstawy, wszak mamy wspólny, unijny rynek i teoretycznie polski rolnik powinien mieć takie same warunki jak jego odpowiednik z krajów Europy Zachodniej. Pogdybajmy zatem.
Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" przygotowało dla naszej redakcji kalkulację opłacalności krajowej produkcji tuczników dla 1000 sztuk, w oparciu o stawki za warchlaki i skup żywca jakie obowiązują w Niemczech. Opierając się na notowaniach VEZG, autor kalkulacji przyjął koszt zakupu 28-kilogramowego warchlaka na poziomie 156,22 zł/szt (36,5 EUR/szt) i stawkę za sprzedaż żywca wieprzowego na pułapie 4,54zł/kg (1,36 EUR/kg klasa E wbc).
Te dane, uzupełnione o koszty produkcji na terenie kraju, pokazują, że przy tak ustalonych kryteriach na jednym wyhodowanym tuczniku do wagi 123 kg można byłoby zarobić nawet nieco ponad 88 zł. Uwzględniając niemieckie stawki, próg opłacalności produkcji tucznika ustalono na 3,78 zł/kg za wagę „żywą” w skupie.
Oczywiście można mieć zastrzeżenia co do przyjętych stawek, bo w rzeczywistości w Niemczech ceny zakupu warchlaków na miejscu mogą być wyższe, bowiem VEZG podaje cenę sugerowaną. Jak zauważają fachowcy, którzy są w stałym kontakcie z naszą redakcją, do stawki podanej przez VEZG należy dodać koszty transportu oraz suplement dla sprzedającego. W cennikach naszego portalu ceny zakupu niemieckiego warchlaka są mocno zróżnicowane i tak zapewne też jest na niemieckim rynku. Np. firma z woj. świętokrzyskiego sprzedaje warchlaki w wadze 25 kg po 225 zł/szt (do 1200 szt. z 1 kolczyka, wysoki status zdrowotny, szczepienia: circo, myco, PRRS negatywny). Natomiast firma z Wielkopolski sprowadza warchlaki 25-kilogramowe za zaledwie 145 zł/szt (do 1200 szt. z 1 kolczyka , szczepienia: 2 x myco, 1 x circo, PRRS negatywny, wysoki status zdrowotny, podana cena z transportem do klienta, bezpośrednio od producenta niemieckiego). Średnia cena zakupu niemieckiego warchlaka w Polsce wynosi wg naszych cenników 190,75 zł/szt (waga 25-30 kg).
Również stawka za skup tucznika może być inna niż podaje VEZG. Jak zauważa nasz ekspert rynkowy, cena sprzedaży tucznika w Niemczech też nie zawsze jest zgodna z giełdą, „bo zakłady mięsne mają swoje ceny tzw. Hausprize, gdzie te stawki mogą być niższe”.