Niedawno opublikowano raport InterPIG 2017, który ukazuje koszty produkcji trzody chlewnej w wybranych krajach. Zgodnie z najnowszymi danymi, w 2017 r. średni koszt produkcji trzody chlewnej w UE wynosił 1,55 EUR / kg, nieco poniżej kosztów w 2016 r. (1,56 EUR / kg) i znacznie poniżej 1,85 EUR / kg w 2013 r.
Najniższe koszty produkcji odnotowano w USA, które były poniżej 1,00 € (0,98 € / kg, 7% mniej niż w 2016 r.). Na kolejnej pozycji uplasował się brazylijski stan Mato Grosso, gdzie koszty wyniosły 1,05 € / kg.
W Unii Europejskiej Dania i Hiszpania, to kraje o najniższych kosztach produkcji (odpowiednio 1,35 EUR i 1,37 EUR / kg), podczas gdy Włochy miały najwyższe koszty wynoszące 1,88 EUR / kg. Chociaż koszty produkcji spadły w większości krajów, to jednak we Włoszech, Irlandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii wzrosły odpowiednio o 3%, 2%, 2% i 1% w odniesieniu do 2016 r.
Źródło: ADHB/ Raport InterPIG 2017